Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Липи по Одеській в Первомайську більше не саджатимуть: вандали переламали їх учетверте

Суспільство 17.07.2020

«Первомайськ — депресивне місто. Терміново потрібно ремонтувати дороги, треба проводити озеленення, треба, треба, треба». Чи не таке ми чуємо звідусіль? Але найважче, як виявилося, зберегти те, що зроблено, від самих мешканців. В ніч з 11 на 12 липня вандали зламали молодесенькі дерева на алеї, що веде до 16-ї школи.

До редакції надіслали відкритий лист, адресований міському голові Людмилі Дромашко та начальнику Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області Олександру Савченку від мешканців міста, які не витримали чергового акту вандалізму, що залишився непокараним (після численних порубаних дерев, розтрощених зупинок та вирваних із корінням квітників).

Відкритий лист до міського голови та начальника поліції

Шановні Людмило Григорівно, Олександре Володимировичу!

Звертаємось до вас з криком душі і болем у серці.

Вночі, з 11 на 12 липня, на вул. Одеській, навпроти ЗОШ №16, вчинено недоступний осмисленню, як на здорово мислячу людину, вандалізм: знищені молоді здорові насадження липи. Знищення продумане, розраховане: злам всіх лип зроблений на одному рівні, складені в одному напрямку. Ясно, що це зробили не пенсіонери і не дорослі. І це не дитячі забави.

“Це не дитячі забави”

Нагадаємо, що насадження саджанців липи в цьому місці ЖКХ міста наполегливо проводить з 2012 року. В цьому році ЖКХ закупило і організувало посадку дуже гарних 3-річних саджанців липи. Майже всі вони прийнялись в ріст.

І ось в нашому місті віднайшлись озвірілі молоді «яничари», недолюдки, які виплюнули зі своїх грудей згущу жорстокості, злості, зневаги, агресії на беззахисні насадження лип, не виявивши навіть зародків виховання, совісті, моральності, елементарного глузду. Їх не цікавило, що липа царственне, благородне дерево, росте до 1000 років, поглинаючи вуглекислий і вихлопні гази, захищає від вітрів, пилу, сонячної спеки, даруючи людям естетичну насолоду, лікарські квіти і листя, кисень і нектар-мед, що ними користуються і убивці наших насаджень.

“Недолюдки, які виплюнули зі своїх грудей згущу жорстокості, злості, зневаги, агресії “

Саме так, убивці. Вони знали, що їхні дії протизаконні, і робили їх під покровом ночі. Як і всі бандюги, діють тільки вночі. І якщо їх не карати, вони гордуватимуть і злі свої справи продовжуватимуть.

Шановні Людмило Григорівна, Олександре Володимировичу! Переконливо просимо вас застосувати максимум своєї влади і наполегливості і віднайти та покарати злочинців по закону.

З повагою, Аркадій Ярмульський, депутат Первомайської райради шести скликань,  

Петро Горохов, екс-редактор газети «Вісник Первомайська», член спілки журналістів України,

Олексій Мартинов, суддя 2002-2008 рр.,  

Анатолій Івахно, голова правління ОСББ «Одеська, 115» та

Юрій Яновський, майор у відставці

Коментує Тетяна Троян, начальник управління ЖКГ Первомайської міської ради

Ми зателефонували до управління ЖКГ Первомайської міськради і ось як прокоментувала ситуацію Тетяна Дмитрівна Троян:

«Дерева тут висаджують уже вчетверте, й четвертий раз поспіль липи. Проте їх щоразу ламають.

А тому я зробила сумний підсумок: більше висаджувати не будемо, немає сенсу. Тим більш, ці липки для міста (саме для озеленення!) привезли спеціально за наднизькою ціною, всього 50 гривень за деревце. Саджали їх власними силами. Але ж, як виявилося, знову марно»

Про липи розповідає Валентина Целіщева,керівник гуртків Станції юних натуралістів

«Липа з’явилася на землі ще в епоху динозаврів. Вона пережила глобальне потепління і льодовиковий період. На честь перемоги Великої французької революції в Парижі були висаджені тисячі липових дерев. З тих пір липа вважається деревом свободи і щастя. Липові дерева здатні рости на одному місці до 600 років. Вони чудово переносять формуючу обрізку та не хворіють після неї. Сімейство липових нараховує близько 30 представників виду, серед яких зустрічаються дерева висотою від 20 до 40 метрів з різноманітними формами крон: пірамідальної, круглої, овальної та іншими.

До грунтів липа невибаглива, дорослі дерева легко переносять посуху, а ось саджанці потребують регулярного поливу. Період розвитку у липи дуже розтягнутий. Молоді саджанці повільно піднімаються та важко приживаються. Тільки після 7-10-річного віку дерева ростуть інтенсивніше і перевищують 2-3 м. Повноцінне дерево формується до 40-річного віку.

Липу широко використовували і продовжують використовувати в озелененні. Це довговічне дерево вбирає в себе чимало шкідливих речовин. Тому мене ледь не до сліз збентежила та жорстокість, із якою поставилися до дерев, що могли багато років очищати повітря біля школи. 

Та дорости до повноцінного дерева, як виявляється, у нашому місті для лип немає жодного шансу».  

Немає тегів:

998 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4