Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Коли первомайських дітей пускатимуть у бібліотеку: маємо проєкт рішення виконкому

Місцева влада 10.11.2021

Виконком планує обмежити перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях увечері та вночі на території Первомайської міської територіальної громади. Щоправда, невеличкий проєкт рішення, опублікований на сайті міської влади, виявився аж занадто складним. Тож до роботи із ним нам довелося залучити експерта. Приєднуйтеся, буде цікаво, розповідає Гард.City.

Формулювання, внесені до проєкту рішення виконкому, змусили мене його читати та перечитувати, перечитувати та читати, і знову перечитувати.

На щастя, допомогти погодився професор Преображенський. Я не Булгаков, перекладати цитати не буду, тож дозвольте наводити думку професора мовою оригіналу.

“Ну и что же он говорит, этот ваш прелестный домком? “

Отже, що саме має на меті виконком та про що йдеться у проєкті рішення (наведемо скріншот сторінки на випадок, якщо текст випадково зміниться).

Проєкт рішення опублікований на сайті Первомайської міської ради

Отже, з метою посилення профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей, вчиненню злочинів проти дітей, для захисту їх від шкідливого впливу та збереження життя і здоров’я та таке інше, виконавчому комітету міської ради пропонується обмежити перебування дітей шкільного віку та неповнолітніх студентів без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють:

у закладах громадського харчування та у розважальних закладах територіальної громади:

  • після 21 години в осінньо-зимовий період (вересень – лютий включно) та
  • до 22 години у весняно-літній період (березень – серпень включно).

Тобто влітку до 22-ї години у розважальні заклади зась! Тільки після 22-ї.

Куди не можна

Проєкт рішення пропонує обмежити перебування неповнолітніх в інтернет-кафе, комп’ютерних клубах територіальної громади, читальному залі міської бібліотеки під час навчального процесу протягом навчального року з 8.00 до 14.00 години.

А якщо відкритий урок? А якщо маєте одразу після уроку потрапити до бібліотеки, а уроки закінчуються о 13-й? А якщо у дитини індивідуальне навчання? А якщо дитина на сімейній формі навчання?

Хто має забезпечити виконання вимог

Проєктом рішення пропонують зобов’язати керівників, власників, орендарів підприємств (магазинів, кафе, барів, ресторанів, літніх майданчиків) та інших закладів громадського харчування:

  • вживати заходів щодо недопущення в такі заклади з 22:00 до 6:00 години дітей до 18 років без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють;
  • вимагати з 22:00 до 6:00 години у відвідувачів розважальних закладів документи, що засвідчують особу;
  • забезпечити наявність інформаційних табличок про заборону продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-ти років.

А тепер хвилиночку уваги. Студенти віком 17 років зайшли до цілодобового АТБ о 21.45. Походили, зібрали візочок, на касу. Все? Як бути? З якої години не пускати до магазинів? Що робити, якщо уже зайшли?

Незрозуміло.

Хто має за всім цим слідкувати

Первомайському районому відділу Національної поліції доведеться контролювати перебування дітей шкільного віку та студентів віком до 18 років на вулицях, у закладах громадського харчування, у розважальних закладах міста, в інтернет-кафе, комп’ютерних клубах під час навчального процесу та у час заборони.

Окей. Дитину відправили зняти копії завдання, уроки завершилися, час дозволу (14 година) не пропікав. Що робити?

Поліція ж має забезпечити притягнення до адміністративної відповідальності винних осіб за продаж дітям алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Ця норма прописана у Законі України. Навіщо дублювати?

Під час несення служби по охороні громадського порядку правоохоронцям пропонують приділяти особливу увагу місцям збору дітей у вечірній час та забезпечувати притягнення до адміністративної відповідальності батьків дітей, які будуть виявлені в комп’ютерних клубах та інтернет-кафе, в закладах громадського харчування з порушенням визначеного часу перебування (про який йдеться вище).

Якось так.

Дуже дивує те, як розробляються проєкти рішень, які виконкомівцям пропонують ухвалювати. Вибачте, у нас петицію викладають із трабблами, і тут же замахуються на пошук порнографії у клубах. Ні, як з практичної точки зору поліція під час вечірнього рейду може дізнатися, що підліток залипає у порнофільм? Хіба що сісти поруч та переглядати все, що він дивиться? Адже фахівці, які виявляють сховища подібної інформації, навряд чи ходитимуть рейдами по барах Первомайська.

Але головне, як на мене, запитання: для чого на місцевому рівні ухвалються документи, які важко зрозуміти та нереально виконати? Щоб було?

Чи тому, що зовсім нещодавно розшукували підлітків? Ну звісно! Якщо заборонити до 14-ї години з’являтися у читальному залі бібліотеки, дівчата точно перестануть тікати з дому у пошуках пригод.

Немає тегів:

16052 всього переглядів, 7 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4