Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Історія, прикмети і традиції Дня святого Миколая

Культура, НОВИНИ, Суспільство 19.12.2018

У ніч з 18 на 19 грудня діткам під подушку кладуть подарунки

День святого Миколая – історія свята

День святого Миколая у православних християн прийнято відзначати 19 грудня. Католики це свято відзначають на два тижні раніше – 6 грудня. Миколай відомий своїми добрими справами і служінням Богу. З юного віку він отримав духовний сан і став проповідувати, а свою спадщину направив на благодійні цілі.

19 грудня із самого ранку в церквах служать службу на честь святого, а після – сідають за стіл. День Святого Миколая відзначають у період Різдвяного посту, тому традиційною для цього свята стравою є пироги з грибами.

Традиції у День святого Миколая

За переказами, Микола опікується нужденними дітьми: годує, дарує подарунки і теплі речі. За однією версією, він вирішив допомогти трьом дівчаткам, у яких не було приданого, і став таємно приносити в дім золоті монети. Звідси і виникла традиція залишати дітям подарунки та солодощі під подушкою. Подарунки отримують тільки слухняні діти, а неслухняним дістаються різки.

Традиційно Святий Миколай є головним заступником рибалок і моряків, вони згадують його під час плавань, просять щедрого улову і гарної погоди.

Прикмети в День святого Миколая

В Україні вважається, що Миколай увесь день перед святом випікає зірочки в дарунок дітям. Ці зірочки, потрапляючи до мішка Миколи, стають схожими на свого майстра, тож печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, називають миколайчиками. Так прийнято називати й інші подарунки, принесені святим.

Існує також загадкове повір’я: якщо напередодні чарівного свята загадати заповітне бажання, то Святий Миколай його обов’язково виконає. Діти, які вже вміють писати, у листах просять покровителя виконати свої мрії. Саме доброта і віра в чудеса здатна зберігати все найдорожче в людських серцях.

Читайте також:«Мотив для двох сердець» у Первомайську

 

793 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4