Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Інтернет-шахраї вигадують нові й нові схеми видурювання грошей

НОВИНИ, Суспільство 04.02.2019

Повсякчас інтернет-шахраї вигадують нові й нові способи, щоб ввести користувачів у оману та заволодіти їхніми грошима. Довести провину інтернет-аферистів – надзвичайно складний і кропіткий процес. Існує багато сценаріїв, які вони використовують, щоб заманити жертву до пастки.

Інтернет покупки.
Зловмисники створюють оголошення про продаж товару, якого на справді не мають в наявності та не збираються продавати. Після виявлення потенційним покупцем бажання придбати даний товар, шахраї вимагають 100% передплати, та надають реквізити банківської картки для переказу коштів.  Після переказу коштів, товар покупцеві не поставляється, зв’язок із продавцем обривається. Для конспірування своєї діяльності зловмисники часто змінюють номери мобільних телефонів, використовують банківські картки третіх осіб, які за винагороду віддають їх у користування шахраям.

Також зловмисники створюють фіктивний Інтернет-сайт з продажу товару, де зазначають вигадані адреси магазинів, вказують, що діють від імені юридичної особи або фізичної особи підприємця, самі пишуть собі хвалебні відгуки.

Жертвами шахрайства стають і продавці, які виклали оголошення про продаж певного товару. Шахрай телефонує їм з метою нібито придбати товар, просить повідомити данні банківської картки продавця, у тому числі строк дії, CVV-код, нібито для оплати товару, однак насправді, в подальшому несанкціонованого знімає грошові кошти продавця.

Щоб не потрапити на їх гачок необхідно пильнувати та притримуватись певних моментів при купівлі товару у мережі Інтернет. Так, на шахрая часто вказують занадто низька вартість товару, вимога 100%  передплати, «свіжі» аккаунти, на яких розміщено оголошення або посилання. Якщо ви купуєте через Інтернет, намагайтеся купувати з послугою «накладений платіж», не лінуйтеся та спробуйте у мережі Інтернет самостійно знайти якісь відгуки (якщо це повноцінний Інтернет-сайт), не повідомляйте дані своєї банківської карти (строк дії, CVV-код),  перевірте наявність на карті адреси, зазначеної шахраєм як адреси магазину або пункту видачі.

Повідомлення про виграш.

Це теж одна з популярних схем шахрайства. Особі електронною поштою, або на мобільний телефон надсилається повідомлення, про нібито виграш нею цінного призу. На радощах обдарований або перетелефоновує на зазначений номер, або переходить за посиланням, зазначеним в повідомлені, де йому повідомляють, що за отримання виграшу необхідно сплатити невеликий відсоток від його вартості, або фіксовану суму. Вказаний платіж шахраї називають податки та вартістю за послуги з доставки. Довірливі українці переказують кошти та залишаються ні з чим. Тож пам’ятайте, що безкоштовний сир, лише у мишоловці.

Схема «Ваш родич у поліції».

Жертві пропонується «вирішити» дане питання сплативши за це грошові кошти та повідомляють спосіб їх передачі або переказу. Заради рідної людини люди доволі часто віддають (переказують) шахраєві свої кошти, який після цього зникає. Так, якщо ви опинились у вказаній ролі, не панікуйте, уточніть особистість того хто телефонує, задайте йому питання, на які не може знати відповіді стороння особи, обов’язково  зв’яжіться із родичом, який нібито попав у халепу. Поговоривши з ним, і упевнившись, що з родичом все гаразд, ви зразу зрозумієте, що трохи не стали жертвою шахраїв. Крім того, пам’ятайте, що дача хабаря також є злочином, який карається КК України.

Житло в оренду.

Зловмисники винаймають квартиру на добу, а потім пропонують бажаючим орендувати її на довгий термін за привабливу ціну. Отримавши кошти, та надавши номер для зв’язку, або домовившись про подальше заселення, зловмисник зникає. Також він може «заселити» у одну квартиру декількох бажаючих. Тож, не сплачуйте кошти, поки не побачити право установчих документів на житло, та документів особи, з якою спілкуєтесь з цього приводу, фіксуйте передачу грошей договором з власником, та краще користуйтесь послугами перевірених агентів з нерухомості. Завжди фотографуйте або записуйте інформацію, щодо особи, з якою укладаєте угоду.

Дзвінок з банку.

Вам надходить дзвінок банку, в якому оператор під різними приводами (чи то блокування вашої картки, чи кібератака, чи збої в системі банку та ін.) виманює у вас інформацію по вашому рахунку, а  саме номер картки, строк дії, CVV-код, мобільний телефон, підв’язаний до картки. При цьому вам можуть надходити  декілька дзвінків та смс-повідомлень із кодами підтвердження. У разі отримання даних вашої картки, шахрай спробує, а у більшості випадку і обготівкує ваші грошові кошти. Тож, будьте пильними, ніколи і нікому не повідомляйте дані вашого рахунку. Краще зразу зателефонуйте до свого банку за номером, вказаним на картці та уточніть, чи дійсно є проблема з вашою карткою, після чого скоріш за все, сумніви розвіються. Важливо не перетелефоновувати на номери шахраїв, оскільки ще одним з видів шахрайства є схема, коли шахрай, зателефонувавши вам зацікавив вас або якоюсь акцією, або чимось ще, після чого ви перетелефоновуєте на його номер, та він, навмисно затягуючи бесіду отримує кошти з вашого рахунку.

Оформлення на себе сім-картки сторонньої особи.

Як правило шахраї використовують оголошення про збір коштів або рекламні оголошення, коли люди публікують одразу і номери мобільних телефонів, і номери банківських карт. З метою отримати сім-картку потенційної жертви, шахраї телефонують на номери жертв та шляхом обману вступають з ними в контакт, в ході чого дізнаються певну інформацію про власника сім-картки та вказаний мобільний номер. Також зловмисники можуть дзвонити жертві з різних номерів телефонів, що б у разі замовлення дублікату повідомити працівнику сервісного центру мобільного оператору дані номери для відновлення картки. Далі  зловмисники або проходять до сервісного центру мобільного оператору, або телефоном замовляють дублікат сім-картки, повідомляючи що оригінал загублений або викрадений, та надають відповіді на запитання працівників сервісного центру, які отримали у ході спілкування із справжнім власником сім-карти. Це може бути інформацію про номери останніх з’єднань, або щось схоже. Після отримання дублікату сім-картки злочинці фактично заволодівають фінансовими номерами осіб, а отже і доступом до їх рахунків, та знімають грошові кошти в банкоматах, які дозволяють зробити це без банківської картки по номеру мобільного телефону.

Тож що б не стати жертвою шахрая важливо пам’ятати, що їх дії розраховані на неуважність та жадібність потенційних жертв, повідомляє прокуратура. Зберігайте спокій, не повідомляйте ніякої особистої інформації, не переказуйте свої кошти не упевнившись в добропорядності отримувача, здійсніть просту перевірку за допомогою сервісу Департаменту кіберполіції «Stop Fraud» https://www.cybercrime.gov.ua/pereviriti-informatsiyu інформації про продавця, за номером картки, номером телефону, url-адресою (для інтернет-магазинів).

Читайте також:У Первомайську відбувся «Форум молоді 2.0»

  

1040 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4