Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

І аутентичні візерунки, і звуки патефону…

Iнше 21.09.2018

Синхронне відкриття двох виставок

14 вересня в Первомайському краєзнавчому музеї було відкрито одразу дві виставки: Жанни Семененко-Руських «Символи і барви Трипільського степу» та виставка посуду з фондів Миколаївського краєзнавчого музею «Старофлотські казарми» «Від античності до сучасності».

На відкриття завітало чимало зацікавлених. Серед них переважна більшість – молодь. Серед своїх робіт до присутніх в залі звернулась Жанна Семененко-Руських. В минулому – журналіст. Вона довгий час висвітлювала питання культурного життя у нашому місті. Нині Жанна Руських відома в Україні народна майстриня-вишивальниця. Вона відтворює узори рушників ХХ та ХІХ століття, а також досліджує традиційну вишивку Побужжя-Посинюшя. Майстриня провела лікбез щодо вишиванок. Виявляється, що не кожна вишита сорочка є вишиванкою: «Вишиванка – це дуже глибокий зміст, символіка, оберегова система та прив’язка людини до певного місця, де вона народилася. От, скажімо, красиві і полтавські, і гуцульські, і борщівські сорочки. Але вони не наші. Людина може одягнути і поганого нічого не трапиться, але позитивної оберегової енергетики також не буде».

Закликала майстриня не одягати на свята вишиті сорочки з маками, бо то вважається символом пам’яті про загиблих солдатів, пролиту кров. І таку вишиванку доречно одягати в скорботні дні.

Усі роботи Жанни Семенеко-Руських вишиті пастельними тонами. На те також є причина: «В степу не може бути яскравих барв. В степу вони приглушені. Навесні сонечко засвітило, квіти відійшли, половіє степ, вигорає трава і людей супроводжують ось такі кольори». Серед багатьох чудових робіт майстриня звертає увагу на колекцію вишитого одягу. То їх спільний проект з фабрикою «Санта Україна». Ще в 1999 році пані Жанну запросили втілити проект у життя для виставки у Ганновері. Роботи талановитої українки побачили за кордоном, виставка пройшла з успіхом, але сама пані Жанна всі разом зібрані в одній залі побачила тільки зараз. З тих пір пройшло майже 20 років, а одяг і нині стильний та актуальний.

Серед відвідувачів музею були студенти Первомайського медичного коледжу. Наразі вивчають Трипілля і завітали на виставку, щоб ознайомитись з візерунками рідного краю. Були у захваті.

У іншій залі на відвідувачів чекала не менш актуальна експозиція посуду і звуки старовинного патефону. Завідувачка музею Оксана Дорошенко надала слово Юрію Островершенку і він продекламував вірш про посуд. Серед експонатів всілякі ложечки та виделочки, горщики і глечики, а також набір пивних келихів. Посуд різних часів, але найповажніше місце займає величезний самовар. Одним із сучасних видів мистецтва є інсталяція, яка і займала частину музейної зали. Королем там був патефон. Науковий співробітник Олена Красіна продемонструвала присутнім цей пристрій у роботі. Звуки патефону не усім стали до вподоби, але кожен хоч оком хотів побачити, як може працювати пристрій без електрики.

Обидві виставки є цікавими і актуальними, то ж не змарнуйте шанс подарувати собі естетичну музейну насолоду.

Ксенія Мініна

Читайте також: Первомайцям на замітку: ліки від нежитю заборонили

667 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4