Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Художники кола Андрія Антонюка: Віктор Покиданець

Культура, Мистецтво, НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ 18.08.2018

Запрошуємо до виставкового простору Первомайського краєзнавчого музею.

У Первомайському краєзнавчому музеї продовжує діяти велика експозиція творів художників кола Антонюка: самого Андрія Антонюка, Володимира Бахтова, Володимира Кабаченка, Олексія Маркитана, Віктора Покиданця, Данила Антонюка, Дмитра Молдованова. Виставка присвячена 75-й річниці від дня народження народного художника України, нашого земляка Андрія Антонюка.

Твори представників Південноукраїнської школи, які експонуються на виставці «Учителю! Хто ми?», стверджують, що у відмінностях – єдність. Серед митців кола Антонюка несхожим і самобутнім є Віктор Покиданець.

Віктор Покиданець – український художник, живописець, родом із Тернопільщини. Митець закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту, протягом багатьох років жив у Києві, нині мешкає у Миколаєві. Він постійний учасник міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва «Бірючий», який проводиться на Бірючому острові. Теми симпозіуму: «Ландшафт для героя», «Хто ти є?», «Нова людина», «Від спільного кореня» та ін. Митці з різних країн, роз’їжджаючись по домівках, створюють мистецький простір, який немає ані меж, ані кордонів.

Діапазон творчості Віктора Покиданця – від картин з містичними сюжетами до натюрмортів та індустріальних пейзажів. У виданні «Каталог творів живопису В. Кабаченко, О. Маркитан, В. Покиданець» мистецтвознавець Олеся Авраменко писала: «Віктор Покиданець гармонійно й невимушено сповідує своєрідний симбіоз язичництва, християнства й відлуння якихось східних вірувань та уявлень. Він відкрито прагне створити казку, де немає ані добра, ані зла, де присутній неявний наслідок їхньої боротьби…». Вдивляючись у незвичні полотна, здається, що для художника гармонія світу складається із безлічі дисгармонійних мотивів і цілісність, справді, – у відмінностях».

У виставковому просторі Первомайського краєзнавчого музею експонуються картини Віктора Покиданця «В теплиці», «Чара», «Здивований хлопчик».

Найбільше відвідувачів захоплює мистецький твір «Чара», на якому зображена чаша для пиття вина, схожа на великий келих. Давні слов’яни такі чаші називали чарами. Келих Віктора Покиданця обвитий блакитним ефіром, а вінця мають геометричний стилізований орнамент. З перевернутої чаші виливаються у простір стилізовані бузкові квітка і перо. А загадкові створіння (із світу, який видимий лише обраним) збентежено дивляться на чару і ховають заячі вуха за людські руки. Зупиняючись біля картини, мимоволі думаєш, чи можливо пізнати світ і що ми, люди, знаємо про наше пізнання.

Колектив Первомайського краєзнавчого музею запрошує всіх відвідати мистецький простір Віктора Покиданця – неординарного художника із кола Антонюка.

Оксана Дорошенко, завідувачка Первомайського краєзнавчого музею

Читайте також: В первомайському краєзнавчому музеї з`явились нові експонати

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4