Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Хто в Первомайську вміє перетворити повітря на свято. Інтерв’ю з аеродизайнером Віталіною Телешко

Iнше 19.01.2020

Зазвичай відгуки про аеромоделювання бувають такими: «Ой, як це?», «Не може бути!», «Ну і ну!» Гард.City поспілкувався з первомайчанкою, яка сама, власними руками, створює це «ах» і «ну і ну». Зустрічайте Віталіну Телешко.

Довідка

Аеромоделювання, або моделювання повітряними кульками, або твістінг, — сучасне мистецтво оформлення інтер’єру та екстер’єру із застосуванням повітряних куль. Сьогодні цей напрямок в оформленні простору користується заслуженою увагою. Як стверджує вікіпедія, є три теорії на рахунок того, як виник твістінг. Найцікавіша з них відсилає нас до країни давніх ацтеків, тільки «повітряні кулі» ацтеки виготовляли з нутрощів тварин, надуваючи їх повітрям і прикрашаючи різноманітними візерунками.

Як все починалося

— Віталіно, ви працюєте на підприємстві «Санта-Україна», а як сталося, що ви захопилися аеромоделюванням?

— Моделюванням із повітряних кульок я почала займатися років з п’ять тому. У нашої начальниці був ювілей. Ми з колегами завжди вітаємо одне одного зі святами, тож і тут подумали: потрібно вигадати щось незвичайне, цікаве. Почали розмірковувати: а давайте візьмемо хоча б кульки, потім вигадали з кульок зробити квіти. Хто зробить? Подивилися всі в мій бік, бо я начебто найбільш вільна, немає малих дітей. Так я і спробувала, зробила перший букет. Сподобалося! Стала заглядати в інтернет. Потрошки, потихеньку, затягнуло, процес пішов.

«Зимова казка» в Полтаві

Поштовхом до інтерв’ю стали фото, які автор побачила на фейсбук-сторінці Віталіни. На них героїня нашої статті була просто в казкових інтер’єрах. Як з’ясувалося згодом, це були заключні акорди всеукраїнської виставки «Зимова казка», яка проходила в Полтаві у грудні 2019 року.

— Як ви потрапили на виставку?

— Так, як і будь хто, чим би ти не займався, ти ж дивишся, хто вміє краще, де можна навчитися, з ким можна поспілкуватися на цікаву тему. За оголошеннями, за повідомленнями в соціальних мережах, в ЗМІ. Ця поїздка для мене не перша. Я вже працювала з однодумцями в Одесі, брала участь в парадах на 1 квітня.

— В парадах? Невже?

— Так. Відчуття неймовірні. Абсолютно неможливо порівняти першоквітневий парад в Одесі з тими, в яких ми колись брали участь за радянських часів. Для параду виготовляється спеціальна платформа, її оформлюють, але то краще побачити на власні очі.

— Повернемося до «Зимової казки» в Полтаві.

— Це була і виставка, і семінар-практикум всеукраїнського масштабу, в якій були задіяні представники 19 міст України. Тема: «Зимова казка» та мультфільм «Крижане серце». Організатори та керівники Олег Кузьмичов, Надія Кузьмичова, Вероніка Голубєва. Проходила виставка від 6 до 8 грудня в одному з найбільших торговельно-розважальних центрів Полтави. Така краса, яку ви бачите на фото, потребує дуже масштабної підготовчої роботи: будуються каркаси, надуваються кульки, з кульок робляться композиції, все те вистроюється в яскравий зимовий ліс. Але ще до цього організатори мають підготувати проєкт. Все це дуже затратно, тож залучаються спонсори. Не все, що ви бачите на фото, продається. Є такі моделі, на які йдуть тисячі кульок, вони залишаються виставковими.

— Скільки всього було учасників?

— Близько сорока. Рівень підготовки у всіх різний: професіонали, середні за вмінням та початківці. Адже одна справа просто надути кульку, і зовсім інша — грамотно з нею працювати. Фахівців високого класу в Україні не так багато.

— До кого ви себе віднесете?

— До середніх. Але на таких семінарах всі чомусь навчаються і потім вміють ці знання застосувати в своїх містах. Збираються дуже цікаві люди.

— Виставка була велика?

— За словами організаторів, 550 квадратних метрів. Це майже весь 5-й поверх ТРЦ. Вся локація розділена на зони, в кожній є керівник та група людей, які в цій зоні працюють над реалізацією проєкту. Отак і досягають цільної картини.

— Часто проходять такі заходи?

— Такі заходи дуже дорогі. Наскільки я знаю, в Україні вони проходять лише в двох містах. 2019 року вже вдруге в Полтаві, і в Одесі. Звісно, кожного року міняється формат, щоб було ще цікавіше. Одеса вважається центром аеродизайну України: виставки там міжнародного масштабу. Перед 1 квітня проходить міжнародний фестиваль моделювання повітряними кульками. На фестивалі й оформлюється платформа, яка бере участь у параді. Насправді аеромоделювання — не лише для дітей, у захваті і дорослі жінки, і чоловіки. Адже повітряні кульки — це свято, це посмішки. Коли такі фігурки потрапляють до рук людини, цікаво спостерігати за її емоціями — вони завжди теплі, позитивні. Людина на очах змінюється.

— Є плани на майбутнє?

— Так! Хотілося б навесні цього року знову потрапити до Одеси, повчитися новому, поспілкуватися і пройти в параді.

— Ви працюєте на замовлення? Адже повітряними кульками можна привітати практично кожного з будь-яким святом, чи оформити фотозону?

— Так, бажаючі можуть звернутися до мене через фейсбук чи інстаграм: із задоволенням допоможу.

Немає тегів:

872 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4