Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Гей, ви, там, наверху!» Юридична практика

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 23.03.2018

На жаль, у нашій державі стільки проблем, що питання життєвого комфорту перейшло чи не на останнє місце. Галасливі сусіди – чи не найчастіше прокляття, з яким доводилося зіткнутися всім без винятку моїм знайомим. Ремонтні роботи – дня не вистачає! Галаслива вечірка – до ранку. Діти? #цеждитина, їй можна гасати по хаті ледь не цілодобово. А як жити тим, хто мусить все це слухати? Чи маєте ви терпіти, чи, все ж таки, є важелі впливу?

Згідно ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму зобов’язані:

– здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

– забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо, рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих майданчиках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, встановлених санітарними нормами;

– вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об’єкти): житлових будинків і прибудинкових територіях; готелів і гуртожитків; інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди.

Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, встановлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

Найвідоміший нормативно-правовий акт, званий в народі «закон проти шуму» – це Правила користування приміщеннями житлових будинків, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. N 572. Згідно до ст. 9 цих правил, в житлових будинках в будні з 22:00 до 8:00 заборонено голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, а з 21:00 до 08:00 забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. У святкові та вихідні дні такі роботи проводити взагалі не можна. Крім того, в залежності від регіону країни, можуть бути прийняті окремі обмеження шуму і в денний час доби. Тому ви можете сміливо керуватися цим, коли підете розбиратися з галасливими сусідами. До речі, якщо сусіди з прилеглих квартир дали свою згоду, то ремонтувати житло по вихідних та у свята можна. Однак при цьому необхідно буде дотримувати так званий «шумовий режим», оскільки він не повинен перевищувати 45 дБ.

Нормативно-правовим актом, що регулює суспільні відносини, пов’язані із захистом населення, в тому числі і від шуму, є Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”. Стаття 24 цього Закону зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території. Допустимий рівень шуму встановлюється санітарними нормами і залежить від території і часу доби. В середньому для житлових будинків рівень шуму не повинен перевищувати 45-60 дБ.

Якщо сусіди дуже галасливі, то напевно, вони заважають не тільки вам. Походіть по під’їзду і умовте жителів написати спільну заяву в поліцію. Напевно, у вас знайдуться спільники. Якщо не хочете ходити по сусідах, то можете написати заяву особисто від себе. Дізнатися, хто проживає в сусідській квартирі, де шумлять, і напишіть на них заяву. Спочатку ви можете викликати поліцію. Але врахуйте, що на такі прохання поліція відгукується не миттєво. Поліцейські приїдуть і проведуть бесіду з шумливими сусідами, природно, якщо їм відчинять двері. А можуть і не відчинити. В такому випадку поліцейські побудуть біля дверей приблизно протягом півгодини і поїдуть ні з чим. Або заявляться через годинку-другу, коли шум вже може припинитися. Краще викликайте поліцейських тоді, коли галас почався нещодавно і навряд чи закінчиться незабаром. Так поліцейські стануть реальними свідками порушення тиші. Якщо у вас є достатні докази, то можна спробувати звернутися до суду. Краще, якщо доказів буде якомога більше. Це може бути ваша заява, підкріплена підписами сусідів, свідчення свідків сусідів, поліції і дільничного, аудіо- або відеозапис шуму або шумливої квартири. Це може стати достатньою підставою для порушення справи про адміністративне правопорушення тиші. Але врахуйте, що рішення цієї справи Суд може приймати досить довго, і не факт, що галасливі сусіди будуть покарані. Найчастіше в якості покарання виступає адміністративний штраф, а це невелика сума. Закон України № 4004-XIІ передбачає адміністративну відповідальність та фінансові санкції за порушення санітарного законодавства. Так, у ст. 46 визначено, що до підприємств, підприємців, установ, організацій, які порушили санітарне законодавство, застосовуються фінансові санкції за порушення вимог щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, встановлених частинами другою, третьою та четвертою статті 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», підприємство, установа, організація, громадянин – суб’єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від 50 до 450 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За матеріалами правових ресурсів підготувала Аліна Степул

Читайте також: Статистики порахували доходи мешканців Миколаївщини

  

1206 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4