Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Фахівцям з обслуговування електромобілів в Первомайську бути!

Держава, ПУБЛІКАЦІЇ 04.01.2019

Так вирішили в Первомайському коледжі НУК імені адмірала Макарова

За 7 місяців 2018 року український парк електромобілів поповнили 2490 авто. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року попит на автомобілі, що працюють виключно на електротязі, зріс в Україні.

З початку року українці зареєстрували 4986 електромобілів. Це в два рази більше, ніж за весь минулий рік. Свою роль зіграло “обнулення” податків на “зелені” машини. Так, з 1 січня за ввезення в країну не треба платити 16,8% ПДВ і 109 євро акцизного збору. Ще раніше парламент звільнив електрокари від ввізного мита.

Тобто, електрокари в Україну йдуть швидкими темпами. Не стало винятком і наше місто. В Первомайську вже зареєстровано більше 10 автомобілів на електротязі і їх кількість постійно збільшується. А що ж з їх обслуговуванням. Зараз електромобілі обслуговуються лише у великих містах: Київ, Харків, Одеса, Вінниця. А як обслуговувати електромобілі тим, хто має їх в Первомайську та північному регіоні Миколаївської області? Відповідь знайдеться, якщо будуть відповідні фахівці.

На початку 2018 року до Первомайського коледжу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова звернувся один з відомих місцевих бізнесменів (який вже має електромобіль у власному користуванні) з пропозицією розпочати на базі коледжу підготовку фахівців з обслуговування електромобілів.

Вивчивши свої можливості, ми з радістю взялись за впровадження цієї ідеї в життя. Тим більше, що в коледжі ведеться підготовка молодших спеціалістів за спеціальність «Автомобільний транспорт». За допомогою небайдужих фахівців з обслуговування електромобілів з Харкова, Одеси, Києва та з підтримки все того ж мецената з Первомайська, коледж НУК уже в вересні отримав повний комплект обладнання електромобіля Nissan Leaf. Виготовлені наочні посібники, вивчення електромобілів включено до навчального плану спеціальності «Автомобільний транспорт», підготовлено методичне забезпечення. Тобто проведена значна робота для підготовки спеціалістів з обслуговування, ремонту й експлуатації електромобілів в коледжі для потреб міста і регіону.

Одночасно з підготовчою роботою протягом 2018 року були організовані факультативні заняття з вивчення будови та обслуговування електромобіля для студентів коледжу під керівництвом ентузіаста і поціновувача електромобілів, викладача Віталія Володимировича Кизими.

До речі, Віталій Володимирович, цікавлячись електромобілями, певний час вивчав організацію обслуговування електромобілів на спеціалізованих СТОА Одеси.

Серед студентів, що виявили бажання вивчати електромобіль, (а їх на початку занять було більше 20) вигідно виділяються своєю зацікавленістю і пристрастю до електромобілів студенти гр.331 ВД коледжу Олександр Паламарчук, Владислав Ратушняк, Владислав Харевський, які в позаурочний час інтенсивно вивчали електромобілі.

В вересні 2017 року Первомайський коледж налагодив зв’язки з Вінницьким технічним коледжем, де ведеться підготовка фахівців з електрообладнання автомобілів та з вінницькою станцією технічного обслуговування електромобілів (єдиною в місті).

І от в грудні цього року студенти Олександр Паламарчук, Владислав Ратушняк, Владислав Харевський першими пройшли практику на станції технічного обслуговування електромобілів у Вінниці на СТОА «ЕлектроДрайв».

До речі, цьому сприяли і Вінницький технічний коледж, який люб’язно надав гуртожиток нашим практикантам, і випускник цього коледжу, нині провідний фахівець СТОА «ЕлектроДрайв» Тарас Поповський. Завдячуючи цьому, наші студенти отримали неоціненний досвід щодо обслуговування, ремонту й експлуатації електромобілів, а саме:

– з заміни батареї;

– заміни електропроводки;

– встановлення протиугінної системи;

– діагностики та ремонту ходової частини;

– діагностики автомобіля за допомогою OBD II та програми Leaf SPY;

– прошивки ключа та багато іншого.

Тобто пройшли достатньо серйозну практичну підготовку.

Окрім готовності коледжу до теоретичної підготовки, в планах коледжу продовження співпраці з вінницькими фахівцями. В перспективі налагодження зв’язків з іншими структурами що займаються електромобілями, зокрема Харкова, Києва, Одеси. Мета: якнайкраще підготувати фахівців з електромобілів до практичної діяльності.

До речі, переймаючи досвід вінницьких колег, які створили електромотоцикл на базі мотоцикла «Дніпро», в Первомайському коледжі НУК імені адмірала Макарова планується переобладнання (за участі студентів-ентузіастів, звичайно) під електромобіль одного з наявних легкових автомобілів.

Робота йде. Так що фахівцям з електромобілів в Первомайську бути!

Олексій Гіль, викладач Первомайського коледжу НУК імені адмірала Макарова

Читайте також: На українців очікує масовий перерахунок пенсій

  

887 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4