Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Етикетки товарів в магазинах почнуть змінюватись

НОВИНИ, Суспільство 06.08.2019

Відсьогодні, 6 серпня 2019 року, в Україні поступово будуть змінюватися етикетки товарів у магазинах, тому що починають діяти нові правила маркування харчової продукції.

Зазначимо, Верховна рада України 6 грудня 2018 року схвалила в другому читанні законопроект №8450 “Про інформацію для споживачів про харчові продукти”.

Законом регулюються обов’язки операторів ринку харчових продуктів, відповідальних за надання інформації про харчові продукти. Забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів і наслідків їх споживання, а також в частині приписування лікувальних властивостей харчових продуктів.

Відповідно до закону, інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу харчових продуктів. Дана вимога поширюватиметься як на рекламу харчових продуктів, так і на спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації, зокрема форму, зовнішній вигляд, упаковку.

Тобто, на покупців очікує:

Шрифт буде чітким, розбірливим і контрастним. Інформація про продукт має бути лише українською мовою. Переклад – за бажанням виробника. Так само виробники мають збільшити шрифт на упаковках, обрати для літер контрастний колір та прибрати усі картинки або інші графічні елементи, які заважають читати. Інгредієнти-алергени будуть виділені окремо шрифтом або кольором. Якщо у вас алергія на арахіс, соєві боби або молоко – одразу зрозумієте, чи варто купувати продукт. І

Інформація повинна бути всюди. Дізнатися склад купленого споживач тепер може всюди. Якщо продукт нефасований у супермаркеті, наприклад, борошно, то склад має бути вказаний на мішку, або на окремому стенді поруч.

За кригу не платимо. Часто купуєте заморожені продукти? Для вас гарна новина – тепер за кригу платити не доведеться, бо маса харчів, вкритих крижаною глазур’ю буде вказуватися без урахування льоду.  

Термін придатності буде називатися по-різному. Наприклад, з’явиться маркування “Краще спожити до…”. Це буде означати що продукт, наприклад – кава, ковбаса або сир – за правильного зберігання ще можуть бути вжиті без шкоди для здоров’я після цієї дати. А продукти, які зберігаються ще довше, наприклад – цукор, сіль, міцний алкоголь або жувальна гумка – можуть взагалі бути без терміну придатності. Це вирішує виробник.

Закон набув чинності від 6 серпня. Нові етикетки та правила виробники будуть впроваджувати поступово. На це є три роки.

Читайте також: Первомайцям радять, як не стати жертвою крадіїв

  

1062 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4