Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

До епідемії ще далеко, та готуватися слід вже зараз

НОВИНИ, Охорона здоров'я, Суспільство 22.11.2018

У Первомайську люди легковажно ставляться до щеплення від грипу.

Коли перед нами постає будь-яка загроза – ми захищаємось. Щоб не замерзнути взимку – одягаємо теплі речі, а влітку – капелюх, щоб запобігти сонячного удару. Тож, медики радять ретельно підготуватися і до епідемії грипу в Україні.

«Грип – це гостре інфекційне захворювання яке починається раптово з підйому високої температури. Це відбувається настільки різко, що хворий може точно сказати час, коли це відбулося. Також присутня слабкість, ломота в суглобах , біль в м’язах, головний біль, погіршення апетиту. На другий-третій день з’являється кашель, біль у горлі та закладеність носу. Передається грип повітряно-крапельним шляхом і на даний момент єдиний засіб захистити себе від грипу – зробити щеплення», – розповіла Людмила Соловей, завідувачка амбулаторією «Центр-1».

Тема вакцинації настільки оповита міфами, що стає іноді лячно. Необізнаність в цьому питанні стає на заваді нашому здоров’ю. Якщо нам випала така нагода поспілкуватися зі спеціалістом, отже розберемося в цьому питанні разом: «Науковці під час усього року обстежують штами вірусів в різних країнах, беруть аналізи і можуть знати на який вірус очікувати. Наприклад, цього сезону нас очікує вірус по типу А і вірус типу В. Підйом захворювання очікується на грудень і січень»,- розповіла пані Людмила. Також зазначила, що 19 листопада зареєстрований один випадок захворювання, а це означає, що до епідемії ще далеко і є час , щоб зробити щеплення. Адже щеплення буде ефективним, якщо ви попіклуєтесь про нього за 3-4 тижні до спалаху хвороби. В розмові лікар зауважила, що цьогоріч вам може допомогти одна з вакцин: «Джесіфлю» або «Ваксігрип».

Процес щеплення дуже простий. В день процедури ви повинні придбати вакцину і прийти до кабінету щеплень. Якщо у вас відсутні ознаки застуди і в наявності холодовий ланцюг, який є індикатором того, що вакцина зберігалася за правилами – вам зроблять щеплення. «За інформативними даними, зазвичай щеплюється 0,5% від загального населення міста. Зараз в Первомайську цю процедуру пройшли менше ,ніж 200 осіб. Більшість з них – медики. На мою думку, такі низькі показники через необізнаність і, мабуть, через брак коштів. Але варто зазначити, що лікування в разі захворювання буде значно дорожчим», – запевнила Людмила Соловей.

І далі настав момент, як у всіх популярних шоу – мені запропонували щепитися. Уявила себе, як мінімум Ксенією Комаровою (за мотивами телепередачі «Світ навиворіт з Дмитром Комаровим»). «Доброго ранку. Ви здорові? Як себе почуваєте? Температура тіла в нормі?»- поцікавилась пані Наталія в кабінеті щеплень. Далі запропонували обрати частину тіла: передпліччя чи сідниця. Закотила рукав повище, і почала хвилюватися. «Два дні не мочити. Після вакцинації можливо почервоніння, місце уколу може боліти. Рекомендую в такому випадку зробити йодову сітку. Також можливий підйом температури до 37,2 або навіть падіння до 35,7. Всі ці показники можливі, але не обов’язкові. Бажаю вам всього найкращого!»- закінчила свою промову пані Наталія і спритно щепила мене.

Вже доба минула. Політ нормальний. Почуваю себе чудово. Трохи дається взнаки місце щеплення, якщо доторкнутися.

Ксенія Мініна

Читайте також:Як просувається медична реформа на Миколаївщині?

  

778 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4