Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Декомунізація свят: потрібно скасувати зайві вихідні

НОВИНИ, Події 03.05.2018

Про травневі свята і не тільки.

Пропозиція Українського інституту національної пам’яті щодо перенесення вихідного дня з 9 травня на 8-ме залишається актуальною. Україні слід відзначати річницю завершення Другої світової війни в Європі разом з усією Європою, тому треба говорити про 8 травня як про вихідний день.

Крім того, ми прекрасно розуміємо, що, на жаль, 9 травня є радянською спадщиною, і його використовують різні проросійські та прорадянські ліві сили зовсім не для вшанування тих людей, які перемогли нацизм, а щоб нагадати про себе. Відповідно, 9 травня перетворилося на прекрасний формат для різноманітних лівих чи проросійських провокацій, розповів “Апострофу” директор УІНП Володимир В’ятрович.

“На жаль, 9 травня перетворилося на прекрасний формат для різноманітних лівих чи проросійських провокацій”

Працюємо над тим, щоб Верховна Рада підтримала таке рішення. Публічно цю ініціативу вже висловили, підготувавши відповідний законопроект. Подали його на погодження з Міністерством культури. На жаль, там поки законопроект не підтримали. Якщо нам не вдасться переконати Міністерство культури, то працюватимемо з окремими депутатами і подаватимемо його як депутатський.

Щодо 1 травня наша ідея вже фактично втілена: частинка законопроекту передбачала скасування вихідного 2 травня і переформатування 1 травня з Міжнародного дня солідарності трудящих на День праці. Це було зроблено наприкінці минулого року. Скасування 1 травня як вихідного було в нашій першій пропозиції. Але в ході доволі бурхливої дискусії з представниками громадськості ми вирішили піти на компроміс і все-таки залишити 1 травня вихідним днем.

“1 травня переформатовано із Міжнародного дня солідарності трудящих на День праці”

Звичайно, я не можу бути задоволеним декомунізацією свят, тому що ключовий законопроект не ухвалений і залишається здебільшого в сфері ідей, за винятком нашого успіху щодо 2 травня. Очевидно, ще є над чим працювати.

Потрібно нарешті навести лад щодо того, хто і які свята має визначати, адже поки що є певний хаос між Верховною Радою та президентом України. Ще одне важливе питання стосується перенесення вихідних, якщо вони випадають на суботу чи неділю. Цього року в нас знову є чотири вихідних, які з цим пов’язані. У нашому законопроекті ми відмовляємося від цієї традиції. Отже, це також би скоротило кількість вихідних днів у році, повідомляє Gazeta.ua

Наше бачення, як слід змінити календар, щоб він був сучасним і згуртовував Україну, ми виклали. Сподіваємося, коли законопроект ухвалять, буде лад у цій галузі.

Читайте також: Як первомайці святкували 1 травня. Фотозвіт

 

1056 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4