Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Читайте більше – то корисно!

НОВИНИ, Освіта 03.05.2018

ТОП-5 корисних видань для молодих батьків.

Добре, коли людина відкрита до знань і готова вчитись на чужому досвіді. У цьому безпечно можуть допомогти по вихованню. Більшість із них написані психологами та батьками і містять у собі знання, якими можна скористатись у вихованні власних дітей. Такої літератури на прилавках магазинів безліч, тому, формуючи власну добірку, ми намагались охопити якомога більше тем.

1. Євген Комаровський. “Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів”
Книга, яку варто прочитати ще до вагітності. Відомий лікар у прос­тій формі виклав всю основну інформацію стосовно питань, які пов’язані з малюком. Як приготувати кімнату для новонародженого, що робити, коли у немовляти нежить, чому потрібно постійно провітрювати кімнату та навіть, як “боротись” із потоком безкінечних порад від рідних. Цікаво, що викладені у книзі поради для когось можуть стати прямо-таки революційними. Правда, якщо ви і досі переконані в тому, що в дитячій кімнаті температура повітря має становити не менше 28°С, а лікувати нежить необхідно пакетом ліків, вона викличе у вас внутрішній протест. Однак, не варто забувати, що книгу написав не будь-хто, а лікар з великим досвідом роботи.
2. Януш Корчак. “Як любити дитину”
Книга написана досить давно – ще на початку 20 ст., у роки Першої світової війни. Але її і досі вважають одним з найкращих посібників для батьків – майбутніх та реальних. Януш Корчак – видатний польський педагог, письменник і лікар. Головна ідея його книги – повага до дитини, до її бажань, вподобань та думок. Всі діти різні і мають на це право. “Судити про дитину за двома полярно протилежним типам дітей – все одно, що на підставі властивостей окропу та льоду говорити про воду. У шкалі сто градусів, де на ній місце нашої дитини?”.
Автор пояснює мотиви та причини вчинків дітей, не дає чітких інструкцій, але відповідає на всі ті запитання, які рано чи пізно постають перед кожним із батьків.
3. Наталія Чуб. “Куди подівся мій тато? Виховуємо щасливих дітей у родині без батька”
Чомусь, книжок на цю тему дуже мало. Тому тішить, що одна таки точно є, ще й українською мовою, ще й написана українським психологом Наталією Чуб. На початку книги авторка розглядає можливі причини такої ситуації, а вже потім у кожному відповідному розділі, враховуючи всі особливості, розглядає все детальніше. Ця книга допоможе зрозуміти почуття дитини, яка росте без батька, роль тата в сім’ї, та як самій мамі впоратись із вихованням. Незважаючи на всю складність цієї проблеми, книга налаштовує матерів на оптимізм та дає віру в себе. Що особливо важливо, тут міститься велика кількість суто практичних порад та пояснень.
4. Франсуаза Барб-Ґалль. “Як розмовляти з дітьми про мистецтво”
Унікальна книга, яка зачепила не розкриту до цього моменту тему – як саме захопити дітей мистецтвом. Хтось вважає, що маленькі діти нездатні зрозуміти всю суть світових шедеврів, і тому не варто їх водити до музеїв та показувати картини. Насправді ж, авторка вчить нас тому, що діти – це цілий всесвіт, який ми, дорослі, маємо пізнати, а не спотворити.
Книга написана легко і просто. Можливо, завдяки їй деякі батьки відкриють мистецтво і для себе. Але головне – Франсуаза навчає нас, що вчитись – можна разом із дітьми, вчитись разом – це весело, кожен має право на помилку, екскурсія – це дійсно нудно, а от коли пояснює мама – може бути весело, навчання – це активний процес.
Поради Франсуази Барб-Ґалль, або Як познайомити дітей із мистецтвом:
✓ не йдіть до музею в дощову погоду;
✓ не обирайте музеї, до котрих далеко йти;
✓ не затримуйтеся в музеї надто довго;
✓ не намагайтеся показати дитині одразу все;
✓ ознайомте дитину з правилами поведінки в музеї;
✓ “опустіться” до рівня дитини (тобто її зросту);
✓ читайте описи картин і звертайте увагу на плани експозицій;
✓ не бійтеся повертатися до вже оглянутих картин;
✓ купіть листівки-репродукції на пам’ять;
✓ і не забудьте зайти в кафе опісля.
5. “Тато в декреті. Про що не питають жінок”. Артем Чапай
Цікавий досвід татуся в декреті – погодьтесь, незвична тема для такої теми. Та й ситуація, коли саме тато присвячує себе вихованню дітей, – не типова для нашої країни. Тому вона і цікава. Журналіст і письменник Артем Чапай стає фрілансером задля виховання своїх двох синів – однорічного і трьохрічного. Автор просто не міг не написати книгу, стільки питань він постійно отримував від оточуючих – чому? як? Книга підходить для батьків обох статей. Вона про буденне і незвичне, про радощі і печалі, про радість від кожного моменту життя та про те, що дитинство таке скороминуче, і ним варто насолоджуватись обом батькам.
Було б дивно стверджувати, що це повний список книг, які варті уваги молодих батьків. Хороших книг на тему виховання видано багато, різними мовами, різних авторів. Єдине, що варто враховувати – особливості менталітету. Якщо ви читаєте книгу про особ­ливості французької системи виховання, не забувайте, що це поради та досвід саме французького виховання. Можливо, вони дійсно дієві, та для нашого середо­вища, з нашим менталітетом можуть бути абсолютно непідходящими.
Єдине, що можна сміливо радити всім батькам – читайте більше! На сторінках котроїсь із книг ви обов’язково знайдете відповідь на своє запитання і зможете виховати повноцінну, вільну, гармонійну особистість.

Тетяна Кострикіна

Читайте також: З нагоди Міжнародного дня танцю у Первомайську влаштували чудовий концерт

   

1037 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4