Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Чи буває вітамінів забагато?

НОВИНИ, Охорона здоров'я 24.05.2018

Вітаміни потрібні для численних процесів в нашому тілі. Ми не утворюємо вітаміни самі, тому маємо їх споживати з їжею. Та чи означає, що більше вітамінів – це більше користі? І де їх краще шукати?

Застереження: лише лікар може виявити у вас брак певних вітамінів та їх прописати.

В Україні реєстрація дієтичних добавок та вітамінів має простішу процедуру, ніж медичних препаратів. МОЗ визначає дієтичні добавки як вітамінно-мінеральні або трав’яні препарати, що доповнюють харчовий раціон. За прогнозами, у 2024 році глобальний ринок вітамінів та біологічно-активних добавок сягне понад $280 млрд. Зростання попиту на дієтичні добавки пояснюють поширеністю незбалансованого харчування з одного боку, а також агресивним маркетингом – з іншого.

Дієтичні рекомендації, ухвалені на 2015-2020 роки у США, радять отримувати вітаміни та мікроелементи передусім із їжі. Так вони засвоюються ефективніше, ніж вітаміни із добавок, і при цьому імовірність гіпервітамінозу значно менша.

Також овочі, фрукти і тваринні продукти завжди є багатшими за суміш синтетичних вітамінів. Адже вони містять, крім поживних речовин та вітамінів, ще й інші сполуки: ефірні олії, пігменти, різноманітні мікроелементи та рослинні волокна, потрібні для здоров’я кишківника.

Дієтологи кажуть, що збалансоване харчування дає не лише вітаміни, а знижує шанси розвитку хронічних захворювань чи ожиріння. Дієтичні добавки до некорисного раціону такого ефекту не матимуть.

У США радять отримувати вітаміни передусім із їжі.

Їжа – безпечніше джерелом вітамінів, ніж дієтичні добавки. Імовірність харчового гіпервітамінозу є низькою, а в разі вживання вітамінів у пігулках вона зростає, особливо у випадку жиророзчинних вітамінів.

Більшість водорозчинних вітамінів, якщо їх забагато, виводяться одразу нирками. Але це не означає, що їх надлишок є безпечним.

Рут Фречман, речниця Американської дієтичної асоціації, каже, що надлишок вітаміну В6 може викликати нервові проблеми, ніацин – почервоніння шкіри, а вітаміну С – камені в нирках. Коли забагато фолієвої кислоти, можна “недобачити” брак В12, попереджає фахівчиня.

Водночас роль мультивітамінів в запобіганні хронічним захворюванням та раку не доведена.

Користь вітаміну С в лікуванні чи запобіганні застуди не має клінічного підтвердження

Вітамін С

Користь додаткового вітаміну С в лікуванні чи запобіганні застуди наразі не має клінічного підтвердження. Показано лише, що регулярне приймання вітаміну С зменшувало тривалість перебігу застуди.

Вітамін С корисний під час тривалих чи одноразових сильних фізичних навантаженнях.

Ми отримуємо достатньо вітаміну С зі свіжими фруктами та овочами.

Вітамін Д

Вітамін D потрібен для обміну кальцію та фосфору, здоров’я кишківника, шкіри та імунітету. Ми можемо утворювати його із холестеролу в шкірі під дією ультрафіолету або споживати із тваринною їжею, й маємо певні його запаси в підшкірному жиру.

Споживання вітаміну D в складі добавок набуває дедалі більшої популярності. Проте його надлишок є шкідливим. Дослідження не показали користь від вживання додаткового вітаміну D здоровими людьми без клінічних ознак авітамінозу.

Вітамін А

Цей жиророзчинний вітамін потрібен для зору, роботи імунної системи, здоров’я шкіри. Вітамін А є в печінці, м’ясі, яйцях, а його попередник, бета-каротин, – в моркві, томатах, абрикосах і зелені.

Споживання вітаміну А в складі препаратів може бути токсичним. Натомість каротиноїди овочів – попередники вітаміну А – не бувають токсичними.

Курцям і тим, хто покинув куріння, радять уникати мультивітамінів із добовим вмістом вітаміну А чи бета-каротину. Це може суттєво підвищити імовірність раку легень.

Вітамін В9 є в зеленій городині, шпинаті та бобових

Фолієва кислота, або вітамін В9

Вітамін В9 є в зеленій городині, шпинаті та бобових. Люди, чия дієта містить переважно продукти тваринного походження, можуть мати В9-авітаміноз. А от серед вегетаріанців майже ніколи не буває браку цього вітаміну.

Брак фолієвої кислоти може призводити до вад розвитку новонароджених. Саме тому цей вітамін рекомендовано пити жінкам, що планують завагітніти, принаймні три місяці до зачаття, і до 12 тижня вагітності.

З іншого боку, зависокі концентрації в крові вітамінів В9 та В12 в породіль істотно підвищували ризик розвитку спектру аутичних порушень в їхніх дітей. Наразі це питання продовжують досліджувати.

Вітамін В12

Нестачу вітаміну В12 можна спершу сплутати зі втомою чи іншими авітамінозами. Це слабкість м’язів, погана концентрація, а згодом навіть анемія. Вітамін В12 є лише в продуктах тваринного походження. Наша печінка здатна його накопичувати, хоч це і водорозчинний вітамін.

Вітаміну В12 може бракувати веганам, пацієнтам із хворим кишківником і людям літнього віку. Чи бракує саме цього вітаміну, покаже аналіз на гомоцистеїн, і головне – консультація із лікарем. Можливо, потрібно вживати цей вітамін у вигляді ін’єкцій.

Майбутнім мамам радять їсти двічі на тиждень морську рибу

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти потрібні для наших мозку та імунної системи. Ми споживаємо їх із рослинних олій, морської риби, авокадо, водоростей і навіть сала.

Капсули із риб’ячим жиром окупували прилавки аптек і домашні аптечки. Проте клінічні дослідження не довели користь цих дієтичних добавок у запобіганні серцево-судинним хворобам та покращенні поведінки гіперактивних дітей. Користь від приймання риб’ячого жиру вагітними жінками також не була доведена.

Є дані, що такі добавки сильно різняться за вмістом жирних кислот. Також жирні кислоти в пігулках можуть бути зіпсованими та токсичними.

Натомість діти, що регулярно їли рибу, були значно спокійнішими, краще спали та мали вищі показники в тестах на IQ.

Вітаміни для вагітних

Консультація з лікарем щодо вживання вітамінів під час вагітності є обов’язковою. Надлишок вітамінів чи мінералів може бути небезпечним.

Найважливішим вітаміном у підготовці до вагітності і в перший її триместр є В9.

Мультивітаміни можуть прописати до зачаття чи під час вагітності таким групам ризику: жінкам, що тривалий час неповноцінно харчуються, веганкам, тим, хто курить чи має порушене всмоктування в кишківнику. Також їх прописують вагітним двійнею чи більше.

Замість вживання дієтичних добавок із жирними кислотами майбутнім мамам радять їсти двічі на тиждень морську рибу. Неконтрольоване вживання вітамінів може нашкодити.

Надлишок вітаміну А може викликати вади розвитку плоду. Прийом вагітними жінками додаткових вітамінів С та Е підвищував артеріальний тиск в плаценті і міг сприяти передчасному відходу вод.

Є дані, що приймання мультивітамінів жінками в країнах, що розвиваються, збільшував імовірність багатоплідності, але не впливав на перебіг вагітності і пологів.

Вітамін B3 може допомогти уникнути викиднів – дослідження

Як впливають на організм алкогольні коктейлі з енергетиками

Споживання вітамінів у вигляді дієтичних добавок чи медичних препаратів є подекуди необхідністю.

Визначити потребу в певному вітаміні має лікар на основі обстеження.

Дарія Прокопик, науковий блогер

Читайте також: Клубники дивный аромат. Сады над Бугом

Немає тегів:

975 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4