Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Чому у Первомайську жовта вода з крану та чи є у очільників міста план подолання водяної кризи

Місцева влада 30.07.2021

Про ситуацію із водою знову вели мову на сесії Первомайської міської ради 29 липня 2021 року. Цього разу без води опинилося одразу декілька мікрорайонів міста. Тож чому у спеку за 30-ть містяни залишилося без водопостачання та коли чекати на покращення ситуації, читайте.

Щодо якості води

Дмитро Малішевський, перший зам міського голови, запевнив, що єдиний показник, який не відповідає санітарним нормам, — колір води з крану. Триває це два тижні. Крім того, при температурі +39-40 градусів використання збільшеної кількості хлору небезпечне.

Цитуємо першого заступника:

«Наразі міськводоканал придбав румунський хлор, який має надати більш ефективні результати очищення при тих самих обсягах використання.

Водозабор відпрацював свій ресурс на 500%. Взагалі, ОСВ-2 є найбільш болючою ділянкою міста. З ємностей на 4,5 тисяч кубів об’єктивно придатна для збереження води лише ємність на 1 тисячу. Це набато менше за потреби мікрорайону: щодоби мешканці споживають 12 тисяч кубів.

Придбання одного резервуара потрібної ємності обійдеться у 5 мільйонів, стільки ж доведеться заплатити за роботу. Тобто для відновлення резервуарів ОСВ-2 уже зараз потрібно викласти 20 мільйонів гривень».

Чому Первомайський водоканал витрачає багато електроенергії

Дмитро Малішевський продовжує:

«Наразі у місті працює перша та друга станції підйому, будівництво третьої по вулиці Луначарського розпочате, але не завершене. Будівництво триває понад 2 роки, та перспектив поки не видно. Четвертий водозабор в районі вулиці Будівельної зав’язаний на вулицю Жуковського, Молокова та вулиці у бік Скелі. Водозабір має 4 тисячі кубів води запасу. Зараз шукають шляхи, аби поєднати водозабори, що дасть змогу збільшити запаси води.

Водогон ОСВ-2 працює цілодобово, через це неможливо скоротити споживання електроенергії. Три насоси потужністю 350 квт/год безперервно качають воду. Але запаси зробити неможливо через відсутність резервуарів. Крім того, рівень води у річці впав на півтора метри, наразі насоси вже вийшли на дзеркало води.

Загалом ситуація зі станом мереж у місті дуже серйозна. Наприклад, попри те, що район котеджів побудували зовсім недавно, там замінили уже майже 70% мереж. При цьому чи не всі паркани, в тому числі муровані, розташовані на лінії водогонів. Проте із поточними поривами нам вдається впоратися».

“Окрім іншого, водоканал почав відключати від водопостачання боржників, та поки лише приватний сектор. Першим опинився на черзі Богопіль, далі буде”

Чи є у міста перспективи

«Зараз за рахунок субвенції планують відремонтувати аварійні резервуари по Київській. Прокладені труби по Польовій, що має вирішити питання у разі аварій на головному водогоні. Загалом, кошти на ремонт водомереж виділяють і на рівні облради», — стверджує Дмитро Малішевський.

Про долю водоканалів Первомайщини

23 голосами «за» депутати підтримали проєкт рішення «Про пропозицію передачі в оренду об’єктів у сфері водопостачання та водовідведення, що перебувають в комунальній власності Первомайської міської територіальної громади».

Мова йде про мережі у старостинських округах. На жаль, ми не змогли знайти на сайті Первомайської міської ради цей проєкт рішення в опублікованих.

Дмитро Малішевський запевнив: після ліквідації низки комунальних підприємств («Житло», «Житло Плюс», «Кодима»), яка остаточно завершиться 14 вересня, залишається необхідність забезпечення населених пунктів (Підгородна, Кінецьпіль) водою та послугою водовідведення. Майно, що перейде у комунальну власність, передадуть або в оренду, або в оперативне управління. Буде оголошено конкурс, до якого зможуть долучитися всі комунальні підприємства за бажанням. Перший заступний міського голови і секретар міськради наголосили: питання є виключно процедурним та пов’язано із ліквідацією комунальних підприємств на старостинських округах.

Нагадаємо: в Україні діють умови щодо ліцензування провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Результати поіменного голосування

Протягом засідання чимало депутатів цікавилося тим, чи вдасться подолати водяну кризу. Адже, за інсайдерською інформацією, водоканал уже накопичив катастрофічний борг за використану електроенергію. Наразі підприємство перебуває на межі чергового суттєвого обмеження у користуванні електрикою, що, відповідно, залишить Первомайськ без води.

Аби підвести риску в огляді того, що відбулося на сесії з питання водопостачання, варто навести цитату депутата Алі Алієва:

“Без води місто не житиме. Якщо не буде змоги забезпечити стале водопостачання, можна одразу всім збиратися і виїзджати”

Перебіг сесії дивіться за посиланням.

Немає тегів:

2937 всього переглядів, 3 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4