Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Чому пацієнти купують ліки самостійно: чи відповідають тарифи НСЗУ реальним видаткам

Охорона здоров'я 16.02.2022

Українська медицина хворіє на хронічне недофінансування. Потрапив до лікарні чи лікувався амбулаторно? Змушений до видатків, що декларуються державою як безкоштовні для тих, хто заключив договір із сімейним лікарем. Чому так відбувається? Пропонуємо читачам матеріал від наших колег із Біляївки.City.

Цими днями до Біляївка.City звернулося чимало мешканців громади із запитанням, чому сімейні лікарі, підозрюючи у своїх пацієнтів covid, відправляють їх робити експрес-тест до платних приватних лабораторій, якщо тести входять до переліку безкоштовних послуг первинки. Дуже часто такі скарги можна почути й від пацієнтів вторинного рівня медичної допомоги. Від реформи очікувалося, що пацієнт має отримати в лікарні медичну послугу, в яку увійде медичний супровід, ліки та повне перебування в закладі. Втім у лікарнях скаржаться на брак коштів, а пацієнти продовжують дофінансовувати своє лікування. Чому так? Можливо, тарифи НСЗУ не відповідають витратам? Ми вирішили порівняти їх з тарифами приватної медицини.

Чому пропонують платити за «безкоштовні» експрес-тести

Від старту останньої хвилі на ковід-19, тобто, десь з 20 січня 2022 року, до Біляївка.City почали надходити скарги від пацієнтів усіх трьох центрів сімейної медицини Біляївки, що їх відправляють робити експрес-тести до приватної лабораторії, або ж замовляти цю послугу платно в самому центрі сімейної медичної допомоги. Там вони коштують 250 гривень.

Після звернення на «гарячу лінію» МОЗ, ми отримали письмову відповідь, що експрес-тести дійсно входять до переліку безкоштовних послуг для пацієнта. У пакеті первинної медичної допомоги для пацієнта із декларацією передбачено:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • рівень глюкози у крові;
  • загальний рівень холестерину.
  • А також швидкі тести: на вагітність; на тропонін; на ВІЛ; на вірусні гепатити; на антиген SARS-CoV-2 (тобто COVID-19).

Усі інші аналізи на амбулаторному рівні можна зробити безоплатно за наявності електронного направлення.

Електронне направлення виписує або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу та призначення лікування. Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, які він хоче зробити за власним бажанням.

Тести закінчилися через потік пацієнтів, який спричинила нова хвиля ковід-19. Також додатково нам відповіла медична директорка Усатівського ПМСД Валентина Осідач, що вони вже закупили тести та готові їх знову робити безкоштовно.

Приватно ж лікарі сімейних центрів нам пояснюють, що купувати таку кількість тестів, які є не дуже інформативними, в умовах хвилі у закладів немає ні сенсу, ні фінансових можливостей.

Разом з тим, відзначимо, що якщо дивитися на цифри доходів від НСЗУ, то первинка перебуває у набагато кращій ситуації, ніж вторинка. Так, Біляївська багатопрофільна лікарня за січень 2022 року отримала 4,5 млн грн при колективі у 400+ людей, а, наприклад, Усатівський центр первинної медико-санітарної допомоги, де працює значно менше людей — 3,9 млн грн.

Схожа ситуація з медициною вторинного рівня. Тут пацієнти часто скаржаться, що не отримують послугу з усім пакетом ліків, а лише медичну допомогу у вигляді перебування в стінах лікарні та консультацій лікарів, медичні маніпуляції. Всі або більшість ліків доводиться купувати з власної кишені.

Одна з наших читачок поділилася, що придбання ліків від covid-19 обходиться у 700 гривень на добу, попри те, що її родич перебуває на стаціонарному лікуванні.

Основна причина, кажуть в закладі, брак фінансів. У 2022 році, при потребі у 6,5 млн грн, заклад орієнтовно отримуватиме 5,4 млн за програмою медичних гарантів від НСЗУ. Відповідно, знову постає питання, як покривати хоча б мінімум видатків на утримання штату.

Зараз міська рада активно шукає співпрацю із сусідніми ОТГ, чиї мешканці отримують вторинну медичну допомогу в закладі, сподіваючись спільно закрити різницю, що утворилася.

Чому українській медицині бракує коштів

Конституція України надає кожному громадянинові країни право на медичну допомогу. Про це йдеться у статті 49 Основного закону. У ній наголошується, що «у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно».

Однак ніколи, і навіть у Радянському Союзі, до якого часто апелюють, медицина в Україні не була по-справжньому безкоштовною для пацієнтів. Презенти, цукерки, коньяк, які згодом переросли у такси за будь-яку маніпуляцію зі здоров’ям — від консультацій до складних операцій — були нормою цієї галузі суспільного життя. Формально безкоштовна медицина завжди вимагала дофінансування від пацієнтів.

У 2018 році 48% всіх видатків на медицину робили пацієнти з власної кишені. Це найвищий показник в Європі, написав голова Парламентського комітету Верховної Ради України Михайло Радуцький.

— Якщо пояснювати просто, то щороку Верховна Рада України, ухвалюючи бюджет, дивиться, скільки коштів держава може витратити на медицину, — пояснював під час тренінгу від USAID та UKID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Матвій Хренов, співзасновник Українського центру охорони здоров’я, екс-радник міністра охорони здоров’я, — у 2022 році ці видатки збільшили з 3,9 до 4,2% ВВП. Але все одно — це катастрофічно мало навіть для країн з високим ВВП, хоча непогано для країни, яка перебуває у стані війни (у середньому такі країни як США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія витрачають на сферу охорони здоров’я 9% ВВП, США — 17,2 відсотка ВВП — прим.ред.). Потім в межах цих коштів Національна служба охорони здоров’я визначає, які тарифи вона можна запропонувати на медичні послуги, що є в пакеті медичних гарантій.

Саме їх ми спробували порівняти, щоб зрозуміти, чи дозволяють вони закладам отримувати достатньо коштів на утримання персоналу та водночас придбання ліків.

Порівнюємо з комерційними: скільки платить НСЗУ за різними пакетами у 2022 році

Виявилося, що це зробити не так і просто. Адже більшість приватних клінік воліють не оприлюднювати їх відкрито на своїх сайтах та сторінках в соцмережах.

Однак з НСЗУ простіше, хоча тут теж до кінця не можна бути впевненими, які суми остаточно отримають лікарні. Оскільки тут є ще й коефіцієнт, що може суттєво зменшити очікувані суми.

Варто зазначити ще один момент, до 2022 року заклад отримував так звану «глобальну ставку» — це гарантовані кошти, які обраховувалися за кількості пролікованих випадків у 2021 році. У 2022 році ця ставка щомісяця буде зменшуватися на 5%. Водночас на 5% буде збільшуватися друга складова прибутків закладу — за проліковані випадки. Тобто, гроші дійсно підуть за пацієнтом. Якщо заклад надав медичну послугу — отримав фінансування. Якщо ні — адміністрація має думати, як покривати зарплату.

Загалом Програма медичних гарантій (ПМГ) у 2022 році передбачає 38 пакетів медичних послуг.

Піднялася у 2022 році ставка, яку отримує первинна медицина у 2022 році — 786, 65 грн (у 2021 — 651,6) на рік.

Базова ставка тарифу на послугу сімейної медицини

Окрім того, тут застосовують корегувальні коєфіцієнти. «Найвигідніші пацієнти» — ті, які потенційно можуть звертатися найчастіше. Це малюки від 0 до 5 років та люди, віком від 65 років. За них заклад отримає відповідно 1939 грн та 992,6 грн.

Для порівняння, консультація сімейного лікаря в досить популярному в Одесі медичному центрі «Одрекс», як розповів нам телефоном адміністратор Павло, коштує 650 грн — перша, 500 грн — друга та інші. Ще в одній приватній клініці «Свята Катерина» — так само одна консультація коштує 650 грн, повторна — 500 грн, а річний пакет страхування в категорії «Сімейна медицина» коштує 4800 грн.

Водночас, тут також мають пакет первинної медичної допомоги від НСЗУ та можна укласти декларацію з сімейним лікарем медичного центру та обслуговуватися безкоштовно. Скоріш за все, послуга первинки є способом познайомитися з потенційним пацієнтом та залучити його в заклад.

Виріс тариф на пологи. Тепер за кожні пологи заклад отримуватиме 15101 грн за умови, що заклад мінімально прийме 150 пологів на рік (у Біляївці зазвичай їх 350+ — прим.ред.). Це той рівень, який дозволить тримати кваліфікацію лікарів у тонусі. Бо в Україні найвищий рівень смертності немовлят під час пологів у Європі.

Для порівняння прості фізіологічні пологи у престижному київському пологовому «Лелека» коштують 49000 гривень, пологи у VIP-умовах – 132 400 грн.

Втім практика приватних пологових не дуже поширена поки що. Переважно всі народжують у комунальних, просто доплачуючи лікарю. Ця вартість, як розповіли нам наші читачки, які нещодавно народжували — варіюється від 3000 до 10000 гривень, в залежності від кваліфікації лікаря та місця. Втім є й відгуки, що після старту програми медичних гарантій, є й випадки, коли жінки майже нічого не доплачували, маючи якісний сервіс.

У приватних клініках консультація вузького спеціаліста в амбулаторних умовах коштує від 300-650 гривень. Тарифи НСЗУ за програмою медичних гарантій обраховуються, як добуток всіх пролікованих випадків на місяць, ставка, яка корегується, відповідно до коєфіцієнтів. Ми порахували тільки деякі випадки та з’ясували, що аби лікар комунального закладу міг заробити ту саму суму, що й його колега з приватного закладу, він має пролікувати у 2-4 рази більше пацієнтів. І це йдеться лише про оплату за консультацію, а не про розхідні матеріали чи медикаменти.

55,65 — за консультації;
108,15 — за основні лабораторні дослідження;
211,80 — за специфічні лабораторні дослідження;
324,75 — за інші лабораторні дослідження;
176,10 — за інструментальну діагностику із використанням рентгенологічних (скопічних), ультразвукових, ендоскопічних методів дослідження;
590,25 — за інструментальну діагностику із використанням комп’ютерної томографії (КТ), магнітно-резонансної томографії (МРТ) та методів радіонуклідної діагностики;
335,40 — за іншу інструментальну діагностику;
506,85 — за хірургічні втручання;
194,70 — за лікувально-профілактичні процедури;
123,45 — за лікувально-діагностичні процедури;
844,20 — за інші діагностичні процедури.

Базова ставка на консультацію вузького спеціаліста

Для порівняння, в лабораторії Смартлаб найпростіший аналіз сечі коштує 120 грн, а аналіз на визначення групи крові та резусу – 220 грн. Незначні хірургічні втручання у клініці Святої Катерини коштують 2500 грн. Вартість КТ у приватних закладах Одеси коливається від 1100 грн до 1400. Тариф НСЗУ на мамографію — 233 грн, вартість цієї послуги у приватних діагностичних центрах 400-700 грн.

Разом з тим, як би це не дивно пролунало, «безкоштовна медицина» є значно ефективніша за приватну. Так, за ключовими показниками, якими користується ВООЗ (смертність серед мешканців країни за віком, статтю та ін. на 1000 населення, середня тривалість життя), США значно відстає від інших розвинених країн. Хоча серед розвинених країн світу, США витрачають на охорону здоров’я більше (на душу населення), аніж інші держави.

Неефективність приватної медицини гостро відчувалась під час пандемії COVID-19, оскільки вона не здатна витримувати критичні навантаження, тому що пріоритет там не інтереси пацієнта, а кошти, які він може принести.

Так, серед наших читачів були випадки, коли віддавши купу коштів у приватних медичних закладах, родичі змушені були переводити пацієнтів до комунальних. Знову ж таки, хоча тариф у приватній медицині був значно вищий за той, який сплачувала НСЗУ.

Депозит у приватних лікарнях на лікування ковіду від 40 до 100 тис.гривень, які має внести пацієнт

Спочатку пацієнти вносили аванс у 50, 80, 100 тисяч гривень, а потім з них вираховували кошти за лікування. Доба перебування в палаті коштувала 9-14 тис. грн. У комунальних лікарнях неофіційно називають цифру значно менше — 700-2000 грн, які витрачаються, переважно, на придбання ліків.

Суттєво, дійсно, підвищили тільки тарифи на вузькопрофільну спеціалізовану допомогу, яку не надають у невеликих лікарнях. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування — до 36 тисяч, за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Саме в ці напрямки пішли кошти підвищення на медицину у 2022 році. Однак на вторинці підвищення тарифів поки що не вплинуло на дохід закладів, водночас, вони мають виплачувати підвищену зарплатню.

Які висновки

  • За умов таких тарифів лікарні вторинного рівня навряд чи зможуть виплачувати підвищені зарплатні своїм працівникам без скорочення персоналу, підтримки місцевих бюджетів або навіть позик. Так зробили у м.Славутич, у Хмельницькому, де змушені були взяти кредит на виплату заробітної платні медикам. У лікарень не вистачає оборотних коштів, щоб закривати всі видатки, особливо, якщо НСЗУ зволікає з проведенням оплати хоча б за існуючими тарифами.
  • Спочатку рішенням чимало лікарень побачили переведення працівників на неповні ставки. Так, наприклад, у Петропавлівці Дніпропетровської області, спочатку пропонували медичним сестрам перевод на 0,5 або 0,75 ставок, а потім взагалі звільнили частину персоналу. Тепер за пропозиції неповного робочого дня керівникам лікарень загрожує штраф у 65000 грн. І хоча ми писали, що зарплати директорів стартують від 35000 грн, це серйозне покарання. Значить, заклади продовжуватимуть скорочувати персонал, хоча, в деяких випадках, це може бути для них критичним для отримання пакетів НСЗУ. Не кажучи вже про навантаження на персонал.
  • Попри підвищення видатків на утримання закладів, бачимо по Біляївській багатопрофільній лікарні, яка змогла зберегти майже всі пакети, що й у 2021 році суттєво її прибуток не виріс. У січні-лютому 2021 року заклад отримав 7 та 8 мільйонів відповідно, за рахунок лікування хворих на covid-19, то у січні-лютому 2022 року — 4,5 мільйонів на місяць. Ймовірно, заклад доотримає кошти за проліковані випадки після підписання звітів. Однак наразі закінчується лютий, а лікарні мали вже заплатити зарплатню за січень та аванс за лютий. Раніше на наш інформаційний запит НСЗУ, що робити в такому випадку, нам відповіли, що адміністрація лікарні та її власник мають вести господарську діяльність так, щоб у них був резерв коштів. Однак як в цих умовах та з такими тарифами їх забезпечити — не уточнялося.
  • Для більшості вчорашніх райлікарень тарифи НСЗУ у 2022 році — це питання виживання колективів та виплати підвищених зарплат, а не придбання ліків, хоча й анонсувалося, що вони мають бути безкоштовними для пацієнтів.

І, головний висновок, за таких умов очікувати, що комунальні заклади будуть у сервісі та якості обслуговування схожими на приватні — поки що не приходиться.

Українська медицина все так же хворіє на хронічне недофінансування.

Немає тегів:

9795 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4