Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Часник чи вітамін С: сімейні лікарі прокоментували 5 народних методів лікування застуди

Суспільство 31.12.2019

А що обираєте ви — доказову медицину чи народні методи, якими нас лікували бабусі у дитинстві? Ми поцікавились у сімейних лікарів Первомайська Світлани Шапкіної та Віктора Кобякова, що вони думають щодо народної медицини та попросили прокоментувати 5 народних методів лікування застуди.

Часникотерапія

Існує теорія: якщо порізати шматочками часник і покласти його у мішечки, які повісити дітям на шию, це врятує їх від застуди та грипу. Для найменших — порізаний часник покласти на тарілочку та поставити біля ліжечка. Насправді, не існує доказів того, що це якимось чином оберігає від захворювань чи допомагає пришвидшити одужання.

«Не має обґрунтувань цієї теорії. Фітонциди, які виділяє часник, жодним чином не впливають на природу вірусів, які є причиною ОРВІ. Так, така «терапія» не зашкодить, однак і позитивного результату не матиме», — коментує Світлана Шапкіна

Вітамін С

Щойно відчуваєте наближення хвороби — купуєте в аптеці вітамін С та випиваєте збільшену дозу. Додатково починаєте активно споживати продукти, що містять вітамін С — лимони та інші цитрусові. Та чи спрацьовує це насправді?

«Такого робити не можна ні в якому разі, адже вживання підвищеної дози вітаміну С може викликати алергію. Тож, крім застуди, отримаєте у додаток ще й алергічну реакцію. Ми й справді радимо у зимовий період споживати більше цитрусових як профілактику застуди. Однак, якщо вже захворіли, лимонами не врятуєтесь», — радить Віктор Кобяков.

Краплі із соку цибулі

Цей метод один з найбільш поширених серед батьків. Однак, подібно до часнику, цибуля не може впоратись з вірусами. А метод закапування соку з цибулі в ніс може навіть зашкодити.

«Дійсно, мами часто цим користуються. Однак, якщо використовувати чистий сік цибулі — це може спричинити сильне подразнення слизової носа чи навіть опік. І знову ж, це не змінить перебіг захворювання. Природа вірусу така, що ОРВІ триватиме рівно 7 днів, навіть якщо закапувати ніс цибулевим соком», — додає Світлана Шапкіна.

Гаряче вино з чорним перцем

Відчуваєте, що хвороба вже близько? Є перевірений спосіб позбутись симптомів всього за одну ніч: берете звичайне вино і нагріваєте його, додаєте чорного перцю. Випиваєте суміш, закутались у ковдру і спати, а на ранок забудете про хворобу. Чули про таке? А пробували так вилікувати застуду?

«Скоріше за все, цей метод частково можна пояснити порадою лікарів споживати більше теплої рідини. І справді, підвищена температура тіла можна призвести до зневоднення, тому необхідно постійно пити. Але що? Власне, не має значення, що ви питимете  трав’яний чай, малиновий чай, компот, узвар, мед розведений у воді чи ж просто воду: головне пити багато. Якщо ж говорити про дію алкоголю на хворий організм, то він лише ускладнить ситуацію, адже пригнічує імунну систему. Тому таке «лікування» принесе більше шкоди, ніж користі», — коментує Віктор Кобяков.

Паримо ноги

Захворіли? Наливаєте у таз гарячу воду, занурюєте ноги і сидите стільки, скільки зможете витримати. Ніби нічого складного, та чи ефективно це у боротьбі з вірусами?

«Якщо чесно, вже давно не чула, щоб ще хтось парив ноги. Не існує доказової бази, яка б підтвердила ефективність цього методу. Чого ми маємо досягнути таким способом, пришвидшити кровообіг? Не існує магічного, простого методу, який дозволить ніколи не хворіти. Найкраще, що ви можете зробити, якщо захворіли — це забезпечити постільний режим, постійно пити, проводити вологе прибирання, регулярно провітрювати кімнату та залишатись вдома», — додає Світлана Шапкіна.

Тетяна Кострикіна

Немає тегів:

1192 всього переглядів, 2 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4