Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Час і досі не загоїв рану – цей довічний біль Афганістану»

Iнше 26.01.2019

Відкрито виставку у краєзнавчому музеї

16 січня в Первомайському краєзнавчому музеї було відкрито виставку, присвячену воїнам-інтернаціоналістам, які виконували свій інтернаціональний обов’язок за кордонами своєї Вітчизни, – «Час і досі не загоїв рану – цей довічний біль Афганістану». Це перший з низки заходів, які пройдуть протягом року, присвячений 30-річниці виведення військ з Афганістану. На відкриття виставки завітали члени міського товариства ветеранів Афганістану та їх побратими з Арбузинки, представники влади, протоієрей Анатолій Нирко та небайдужа молодь.

Чи варто казати, що сьогодні багато хто ставить під сумнів подвиги воїнів-інтернаціоналістів. З вітальним словом до присутніх звернулася завідувачка музею Оксана Дорошенко, де висловила позицію закладу: «Нині, коли ми говоримо про інтернаціональний обов’язок, ми говоримо також про всі локальні війни, які були у 20 столітті. Про ті війни, які увійшли у форматі гарячих точок, або малих війн, які так чи інакше стали частиною нашої з вами історії. Політологи, політики, соціологи, історики сьогодні по-різному ставляться до того, чи треба брати участь у чужих війнах. Одні говорять, що потрібно, і возвеличують воїнів-інтернаціоналістів. Інші вважають, що це чужа війна і важливіше вирішувати питання на власній території. Сьогодні позиція музею полягає в тому, що все, що є історією нашого народу, має бути популяризовано і вшановано».

Пані Оксана надала слово голові Первомайського міського товариства ветеранів Афганістану Володимиру Йонзі. Він перебував в доволі піднесеному настрої через таку подію, до якої значний час готувався. Пан Володимир особливо радів, що має можливість у такому форматі познайомити молодь з минулим, до якого причетний сам. Засмучували його декілька фактів: відкриття виставки проігнорувала більша частина депутатів, ставлення населення до воїнів-інтернаціоналістів. Тому свою промову більше звернув до молоді: «У теперішній час можна часто почути, що ми окупанти. Але солдат війни не обирає. Він виконує свій обов’язок. Ми повинні з повагою ставитися до своїх загиблих товаришів. Ми все робимо в своїй громадській організації для того, щоб увіковічувати пам’ять. Нас треба поважати».

В нашому місті дійсно пам’ять про всіх афганців та воїнів-інтернаціоналістів в першу чергу зберігається міським товариством ветеранів Афганістану. Саме з їхньої ініціативи та при підтримці керівників підприємств та місцевих органів самоврядування, меценатів та почесного громадянина Первомайська Василя Миколайовича Капацини був відкритий сквер воїнів-інтернаціоналістів. За ініціативи організацій щорічно проводяться футбольні та волейбольні змагання, а також змагання зі спортивного орієнтування.

Олена Красіна виступила з оглядом книги Євгенії Зінов’євої. Син пані Євгенії, Олексій Зінов’єв, був одним із шести первомайців, чиє життя забрала мала війна. «Память, которой не будет конца», під такою назвою вийшла в світ книга. Сьогодні жінка не може похизуватися міцним здоров’ям, через що і не змогла завітати на урочисту частину, але продовжує працювати над другою книгою.

Аудиторія вшанувала пам’ять загиблих та померлих воїнів-інтернаціоналістів хвилиною мовчання, а молодь Первомайської гімназії вручила квіти родичам загиблих. В окремій залі представлені фотоматеріали, листи, нагороди та особисті речі воїнів-афганців та воїнів-інтернаціоналістів, їх портрети та багато іншого. Більша частина експонатів надана для експозиції з сімейних колекцій. Ознайомитися з виставкою можна до 1 березня за адресою: вулиця Театральна, 10. Графік роботи музею: понеділок-субота, 8.30-17.00; вихідний – неділя. Вартість вхідного квитка – 2 гривні. Контактний телефон: (096) 125-48-09.

Ксенія Мініна

Читайте також: Держава забезпечить учнів та вчителів шкільними е-підручниками

Немає тегів:

875 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4