Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

Бережімо первоцвіти! Не позбавляймо самі себе рідкісних рослин

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 09.03.2018

Раннє тепло пробудило від сну перші ранньоквітучі квіти – проліски. Намагаючись скористатись першим теплом весняного сонця, квіти неабияк пожвавлюють лісовий ландшафт, але, на жаль, не можуть уникнути пильної людської уваги.

Стаючи жертвами квіткових браконьєрів, первоцвіти зменшують свою чисельність, і тому занесені до Червоної книги України. Зокрема, це всі види пролісків, білоцвітів, майже всі види шафранів (крокусів), сну, рябчиків.

Наймасовішим є продаж саме пролісків. Продавці часто розповідають легенду, що охороні підлягають лише рослини із п’ятипелюстковими квітами, а з трьома – не охороняються. Але це неправда, п’ятипелюсткових під сніжників просто не існує!

Інший міф, який можна почути – це, нібито збір квітів без коріння не шкодить рослині. Це теж неправда, оскільки саме лише вегетативне розмноження призводить до поступового виродження рослин.

Про пролісок зібрано безліч історій, цікавих фактів і легенд, адже саме усвідомлення того, що під снігом криється щось живе, викликає захоплення.

У всьому світі налічується близько сотні видів проліска, серед яких є і грецький, і візантійський, і кавказький, квітучий так високо в горах, що дійти до нього так само важко, як до едельвейса.

Проліски бувають найрізноманітніших кольорів і форм. Існує навіть кулястий пролісок, що носить назву проліска Ельвіс. Він виростає іноді до 20-25 сантиметрів. Дуже гарні підсніжники махрових сортів, а деякі з них ще й божественно пахнуть.

Дослідження показують, що ця квітка може допомогти в лікуванні хвороби Альцгеймера – за допомогою активного інгредієнту, який у ній міститься. Йдеться про галантамін, речовина, яку вчені ще вивчають, щоб відкрити весь її лікувальний потенціал.

Пролісок – це не тільки перша весняна квітка, але й перша квітка у світі!  Існує гарна легенда. Йшли вигнані з раю Адам і Єва холодною безлюдною землею, їх босі ноги обпікав колючий сніг, була зима, стояли морози. Бідна Єва розплакалася, не стільки від холоду і болю, скільки від жалю про загублений рай, де завжди світило сонце і цвіли квіти. Зглянувшись, Господь перетворив кілька її сльозинок у квіти проліска, щоб вони втішили її і дали зрозуміти, що Бог не залишив своїх дітей.

Згідно з повір’ям жителів туманного Альбіону, пролісок є не тільки символом надії та весни, що наближається, але й прекрасним оберегом від нечистої сили, тому всі власники котеджів висаджують його навколо будинку, а жителі міст розводять прямо на вікнах.

На території національного природного парку «Бузький Гард» налічується 25 видів первоцвітів: анемона жовтецева, ауринія скельна, вероніка весняна, гадюча цибулька занедбана, гіацинти блідий, голонасінник одеський, горицвіт весняний, грабельки звичайні, гусяча цибулька, конвалія звичайна, кульбаба лікарська, мати-й-мачуха, первоцвіт весняний, перстач пісковий, півники маленькі, півники понтичні, проліска дволиста, пшінка весняна, рябчик руський, ряст ущільнений, сон чорніючий, тюльпан бузький, тюльпан дібровний, фіалка приємна, шафран сітчастий.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 7 листопада 2012 року за кожну зірвану квітку нараховується штраф, так, наприклад, для однієї квітки підсніжника, тюльпану бузького, рябчика руського, півників понтичних, штраф становить 49 гривень, а для шафрану сітчастого, сон чорніючого – 62 гривні. Тобто, кожен продавець, що торгує цілою сумкою таких квітів, має бути обкладений штрафом у декілька десятків тисяч гривень.

Крім того, продаж всіх первоцвітів є незаконним, і карається низкою статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, статтями 88-1 (Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), 90 (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статтями 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках  і торгівля з рук у невстановлених місцях).

Підготували співробітники відділу державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Бузький Гард»

Читайте також: Рятуючи, не нашкодьте! Чи потрібно спасати лебедів

  

1866 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4