Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

«Агов, ви там, наверху!». Юридична практика

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 02.09.2018

Ви повернулися додому, налили чашечку запашного чаю, приготувалися задрімати собі на півгодинки, коли… «бумц-цу-бумб!» – і ваш кіт тікає казна-куди, перекидаючи вазони, ви хапаєте подушку, накриваючи нею голову… І нема куди сховатися, адже сусід Петро випив та вирішив поворушити душу таким собі шансончиком. А панельний будинок доброзичливо поділився мелодією а-ля «вісєла-пісенька» з усіма мешканцями.

Якщо з півгодини вам ще вистачає мужності слухати таку собі душещипачку, то потім ви готові самі стукнути того самого сусіда по голові, не думаючи про наслідки. На жаль, культура життя у багатоповерхівках у нас не розвинута. Ось переїхала до будинку така собі бабця – божа кульбабка. Бабці «далеко за», і вона впевнена, що дорога перед її вікнами – то її власність. Спробуйте там пройти із собакою, і вислухаєте про себе таке, що волосся заворушиться. Бабця не полінується висунутися з вікна, вигукуючи, аби зібрати аудиторію, та почне верещати, немов різана, що «поназаводили псів, проститутки-наркомани-алкоголіки, загидили двір, та ще й перед вікнами водять! Завели – у квартирі й вигулюйте, нема чого, бо це – двір під ЇЇ вікнами». Отже – ЇЇ двір. А сама через вади слуху вмикає телевізор так, що сусіди до дев’ятої вечора одне одного не чують. Інша взагалі не вважає за потрібне сміття виносити, біля дверей поставила – та й най стоїть собі, бо ж то її двері. А що смердить – ну… А «вониждітки»? Ну бігають собі, а вам що? Ну перегортають стільці, грають у війну. Бігають! Не подобається? Ваші проблеми. А гарцюють «манюні» під 30 кіло з ранку до вечора, начебто й немає в них батьків. А підіть лише – почуєте таке, що бабця – божа кульбабка сором’язливо сховається у кутку.

Коли ми, врешті-решт, зрозуміємо, що є поняття «повага до сусідів», пройде дуже багато років. А до тих пір намагаємося вправити мозок таким собі галасливим за допомогою закону. Основний нормативно-правовий акт, що має нам допомогти – це Правила користування приміщеннями житлових будинків. Так от, відповідно до ст. 9 цих правил, в житлових будинках в будні з 22:00 до 8:00 заборонено голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, а з 21:00 до 08:00 забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. У святкові та вихідні дні такі роботи проводити взагалі не можна. Хоча, якщо сусіди з прилеглих квартир дали свою згоду, то ремонтувати житло по вихідних та у свята можна. Однак, при цьому необхідно буде дотримуватися, так званого, «шумового режиму», оскільки він не повинен перевищувати 45 дБ.

Нормативно-правовий акт, що регулює суспільні відносини, пов’язані із захистом населення, в тому числі і від шуму, є Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Згідно з його положеннями, громадяни мають право на безпечні для здоров’я та життя побут, відпочинок і навколишнє середовище. Стаття 24 цього Закону зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території. Допустимий рівень шуму встановлюється санітарними нормами і залежить від території і часу доби. В середньому для житлових будинків рівень шуму не повинен перевищувати 45-60 дБ.

Варто сказати, що шум в межах 20-40 дБ нешкідливий для людини. Такому рівню відповідає звичайний шумовий фон, що супроводжує життєдіяльність людини. Можна навіть сказати, що він для людини природний. Наступний рівень характерний для гучних звуків, його допустима межа – близько 80 дБ. Причому на рівні 68-90 дБ виникають неприємні відчуття, при 120-130 – больові, а ось при 150 настає непоправна втрата слуху.

Потрібно знати, що з 22.00 до 08.00 у будинках «заборонений гучний спів і викрики, користування джерелами побутового шуму». А на ремонт ваші сусіди мають право тільки з восьмої ранку до дев’ятої вечора. Навіть якщо сусід не відчиняє – беріть у свідки братів по нещастю. Адже якщо є докази, що було порушення тиші, повинен складатися протокол за статтею 182 адмінкодексу. Тоді на галасливого сусіда чекає штраф, а якщо протягом року ситуація станеться вдруге – штраф знову призначать, але у більшому розмірі. Можливо, суми і не налякають, але таки неприємно, тому є шанс, що порушення тиші стануть скоріше неприємним винятком, аніж правилами.

За матеріалами правових ресурсів

Читайте також: Якщо пропущено термін спадкування. Юридична практика

864 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4