Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

8 червня – апостолів від 70-ти Карпа і Алфея

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 08.06.2018

Сьогодні теплого Карпа; куди податися за покупками та до чого цвіркочуть коники.

У Лейпцигу сьогодні фестиваль Баха – найпрестижніший музичний фестиваль Німеччини, в Стамбулі – шопінгу, пише Укрінформ. Приблизно на два тижні столиця Туреччини перетворюється на світовий центр покупок і розваг. Фестиваль проходить під патронажем вельми поважних структур, таких як мерія Стамбула, Міністерство культури і туризму, асоціації турецьких експортерів тощо. Найбільші торговельні центри Стамбула працюють цілодобово. Цими днями діють шалені знижки, але найбільше таланить іноземним туристам – відлітаючи з Туреччини, можна повернути податок, заплачений при покупці речей.

А в нас – апостолів від 70-ти Карпа і Алфея, або, кажучи по-простому, день теплого Карпа.

До нас дійшли не численні відомості про житіє святого апостола Карпа. Відомо, що вчився і супроводжував апостола Павла, а також доставляв адресату Павлові листи і послання. Згадка про нього зустрічається в другому посланні до Тимофія (4 глава). Там розповідається, як під час раптового арешту апостола Павла в Троаді (64 р.), він залишає деякі свої речі, а саме книги і фелон, у свого учня Карпа. Житія святих оповідають, що Карпо проповідував слово Боже на о. Криті та Фракії (область на Балканах; нині території Болгарії і Греції), де був поставлений єпископом у м Берія. За роки свого служіння звернув до християнства чимало язичників. Щодо смерті святого є дві версії. Згідно з однією з них, апостол Карпо мирно відійшов до Господа в Берії. Інша ж версія вказує на мученицьку кончину за часів правління імператора Нерона.

Даних про апостола Алфея ще менше. Він був родом з міста Капернаума (Галілея), де виховав своїх відомих синів – апостолів Якова та Левія (Матвія) – автора одного з Євангелій. Існує церковний переказ, згідно з яким Алфею приписую батьківство мучеників Аверкія і Олени. Одна з легенд говорить про мирну кончину апостола.

«На Карпа сонце сяє – повні бочки вина наливає», – казали у давнину. Цього дня на Закарпатті ґаздині намагалися не пекти хліб і сушили на сонці посуд – макітри, глечики, казани, сковорідки.

Бабки вранці сидять крильцями на схід, у полудень – на південь, а ввечері – на захід. Увечері голосно цвіркочуть коники – на добру погоду.

Іменинники сьогодні Карпо, Георгій, Іван, Олена.

Перше фото – Олександра Шуміліна.

Читайте також: Ви – нам, ми – вам. Не забувайте, що реклама – то двигун прогресу!

 

956 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4