Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

30 квітня – Зосими-пасічника

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 30.04.2018

Сьогодні останній день квітня; вітаємо з весною бджіл та пробуймо мед.

Останній день квітня! Церква згадує нині святого Зосиму, який вважався в Україні покровителем бджіл, пише Укрінформ.

 

Історія Зосими почалася в 15 столітті в Новгородському краю в селищі Толвуї. Після смерті батьків він роздав майно бідним, а сам постригся в ченці. Чернець познайомився з преподобним Саватієм і вирушив з ним на Соловецькі острови. Там вони створили обитель, який згодом став Соловецьким монастирем, а Зосима – її ігуменом. Святий дожив до старості, а після смерті його мощі перенесли до Преображенський собор.

За переказами, одного разу Зосима і Саватій здійснили подорож на Афон (сучасна Греція), а на зворотньому шляху привезли додому бджолину матку, поклавши таким чином початок бджолярської діяльності на Русі. З тих пір святих вважають покровителями бджолиного рою. Тому в народі і назвали день – Зосима-пасічник.

Всюди на пасіках виставляли ікони святих Зосими і Саватія, відправляли молебні та влаштовували різноманітні обряди. У побутовому житті існувало безліч пасічницьких молитов та заклинань від злодіїв, хижаків, мору тощо.

У цей день пасічники тричі обходили пасіки зі страсною свічкою та свяченою водою, якою скроплювали всі вулики, а при вході прибивали «вовчу пащеку», щоб бджоли «могли одгризатися від напасників». Про бджіл, які вважалися священними створіннями (їх не можна було проклинати, навіть казати, що вони «здохли», а лише «загинули», «вимерли», бо «то Божа комаха»), побутувало безліч прислів’їв і прикмет.

Також у цей день слід спробувати ложку меду. Мед народ використовував і в чай, і в випічку, і в різдвяну кутю. Ще він вважався важливим інгредієнтом у виготовленні медовухи, браги, пива. Крім того, мед, прополіс і пилок, зібраний бджолами, використовували як ліки.

До речі, український мед є одним із найдешевших у світі. Через низьке співвідношення фруктоза/глюкоза, він дуже швидко кристалізується. Приміром французький мед у п’ять разів дорожчий за український, а найдорожчим є мед із мануки (тонконасінник мітлоподібний), який виробляють тільки в Новій Зеландії та Австралії.

З іменинами вітайте Олександра, Адріана, Михайла, Федора.

За даними «Синоптика», за останні 130 років спостережень у Первомайську цей день найтеплішим був у 1977 році – 27,1, найхолоднішим у 1981-му – 2,1.

Читайте також: Аист на крыше – мир на земле. Сады над Бугом

 

1006 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4