Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

27 травня: народний календар і астровісник

Довкілля, НОВИНИ 27.05.2018

Нині Трійця; остаточно прощаємось з весною й зустрічаємо літо, у кого сьогодні День народження та кого не треба тривожити. 

Сьогодні Трійця! Вона святкується завжди в неділю, на п’ятидесятий день від Великодня, тому інша офіційна назва свята – П’ятидесятниця. За Євангелієм, цього дня на апостолів у вигляді язиків полум’я зійшов Святий Дух і вони, дивуючи оточуючих, заговорили різними мовами. Хрещення учнів Христа Святим Духом вважається днем народження християнської Церкви.

Трійцею свято називається тому, що цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях – як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. П’ятидесятницю почали широко відзначати з IV століття, після прийняття церквою догмата про Трійцю – визнання існування єдиного Бога з одночасним визнанням трьох його проявів (ликів, іпостасей).

Для українців Трійця, або Зелені свята здавна були одним із улюблених  і найпоетичніших свят, тісно пов’язаним із природою, світом живих і померлих. За дохристиянським віруванням, на Зелені свята мерці вдруге (після Великодня) виходять на світ із землі. На Трійцю дівчата пекли «козулі» – круглі коржі у вигляді вікна. Ці «козулі» разом з яєчнею, пирогами, квасом складали обрядову трапезу, яку дівчата влаштовували в гаю після «завивання берізки». Також цього дня рвали квіти й плели вінки, які тримали як обереги від русалок до Петрівки. У деяких регіонах відзначалися Поминальні дні. А ще на Трійцю суворо заборонялося «тривожити землю», щоб не спровокувати посуху. «На Трійцю земля – іменинниця», – казали в давнину. Великим гріхом цього дня було плювати на землю, кидати чи виливати на неї якийсь непотріб, копати її, забивати кілки. Щоправда, в деяких регіонах України уточнювали: «На Трійцю – ліс іменинник».

Іменинники сьогодні Микита, Максим, Петро.

12 і 13 місячні дні. Місяць у Скорпіоні. Час, коли треба оглядатися на задні колеса, а заодно ще й дмухати на холодне. Активізуються не тільки шкідники саду і городу, але й ті представники роду людського, хто звик паразитувати на інших: хакери, рейдери, тролі, злодії всіх мастей та інші «кровосісі». Тож можуть трапитися прикрі несподіванки. Треба перевіряти абсолютно вся і всіх, знизивши рівень довіри до мінімального. Цього дня годиться робити невеличкі милі подарунки, виконувати прохання рідних. І не забудьте про квіти. Зі святом!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +1,7; а найтеплішим у 2007 – +33,6.

Читайте також: “Південний шлях” бере початок у Первомайську. Фотозвіт

 

944 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4