Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

24 липня – рівноапостольної княгині Ольги

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 24.07.2018

Сьогодні рівноапостольної княгині Ольги; сонце чи грім?

Нині свято всіх Ольг, адже Церква цього дня вшановує рівноапостольну Ольгу, в святому хрещенні Олену, княгиню Київську, бабцю Володимира Великого, хрестителя Русі, пише Укрінформ.

Ольга була, безумовно, постаттю визначною: їй, жінці, в ті далекі часи вдалося те, що не вдавалося багатьом чоловікам – тривалий час залишатися при владі й померти власною смертю в пристойному віці. Секрет такої політичної успішності крився не тільки в сприятливих обставинах, але й у досить сильному характері цієї жінки, яка не боялася робити сміливі самостійні публічні вчинки. Добрі чи погані – то вже інше питання. Літописи називають її хитрою, а сучасні дослідники – мудрою і далекоглядною правителькою. Православна церква ще у домонгольські часи долучила Ольгу до сонму святих (хоча офіційна канонізація навряд чи відбулася). Місце і дата народження княгині Ольги достеменно невідомі. Меткі росіяни давно «привласнили» цю визначну особу, так само, як і багатьох інших, назвавши її «вєлікой княгінєй Русской» і вмонтувавши в історію разом з Петром І, Катериною ІІ, Леніним і Сталіним. Одним із головних аргументів є той, що начебто Ольга народилася під Псковом. Але чи й дійсно це так – невідомо. На сьогодні існують декілька версій походження княгині, але сталої нема.

Казали, що 24 липня настав час жнив і гроз. Поспішали прибрати жито і зібрати сіно в копиці, оскільки погода у цей період була дощовою, а ранкові роси теж не сприяли тому, щоб покоси збереглися в хорошому стані. Вірили, згідно з прикметами, що пора роси дуже шкідлива для городніх культур і, особливо, для огірків – намагалися їх обов’язково вкривати від вологи. Погода 24 липня зазвичай була вологою і спекотною.

А ще вірили в таке: грім прогримів – буде добре риба ловитися; гучний грім 24 липня віщує досить сильний дощ; сонце – до багатого врожаю зернових.

З іменинами вітайте Ольгу.

Читайте також: Подавать объявления стало проще!

 

971 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4