Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

15 лютого християни відзначають Стрітення Господнє

Iнше 15.02.2020

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає «зустріч» або ж «радість». Це одне із 12 найголовніших церковних свят року. Пов’язане воно з принесенням до Єрусалимського храму немовляти Ісуса. Сталося це через 40 днів після Різдва.

Коли Марія разом із Йосифом принесли немовля Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років, пише Вікіпедія. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником і від Духа Святого був звіщений, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Те й здійснилося — Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, вийде «на служіння спасіння людей».

У свято Стрітення Господнього в храмах проводяться богослужіння, в цей день освячують церковні свічки, які використовують як захист від грому. Також на Стрітення освячують воду, вона має цілющі властивості.

Заборони такі ж, як і в інші релігійні свята – не рекомендується фізично працювати, лихословити, сваритися.

У народному побуті цей день здавна вважався зустріччю зими із весною. У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо — туди де була зима. По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати. Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро будуть потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час. Тож як бачимо по сьогоднішній погоді, весна має бути ранньою та теплою.

ПРИКМЕТИ НА СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЄ:

Тиха погода в цей день віщує добрий урожай на полях і роїння бджіл.

На Стрітення тепло і сонячно – чекайте на теплу весну.

Якщо на Стрітення падає сніг – весна буде пізньою і холодною.

Читайте також: 14 лютого: народний календар

Немає тегів:

804 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4