Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

14 квітня – Марії Єгипетської

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 14.04.2018

А десь сьогодні знову святкують Новий рік…

Сьогодні знову Новий рік! Цього разу сонячний, його святкують в деяких штатах Індії, зокрема і в штаті Пенджаб, пише Укрінформ. Новий рік в Індії відзначають не раз і не два, як у нас, і навіть не три – це багатонаціональна країна, де впродовж віків співіснують традиції християн, мусульман, буддистів, індуїстів, сикхів. Новий рік за сонячним календарем нині святкують сикхи – понад 21 млн громадян Індії, та переважна більшість індуїстів – домінуючої релігійної групи, а це близько 996 мільйонів людей. Щоправда, Новий рік в Індії не є головним святом року. Кому ж свята вже обридли, згадайте, що сьогодні 1 квітня за старим стилем, тож скористайтеся нагодою пожартувати.

А православні нині – 14 квітня – відзначають день пам’яті Марії Єгипетської.

Марія Єгипетська. Православна ікона 17-го століття.

Марія відома як велика пустельниця та аскетка.

Жила в Єгипті. У віці 12 років пішла з дому до Олександрії, де віддалася нестримній розпусті. Метою життя вона вбачала у потопленні пристрастей, а сила хіті була настільки великою, що вона навіть не брала гроші за розпусту, віддаючи перевагу життю у злиднях і заробляючи на прожиття пряжею. Так пройшло 17 років. Якось вона вирішила вирушити до Єрусалиму з сонмом прочан, але не для того, аби вклонитися святиням, але аби вловити більше душ у свої сіті. Під час свята Воздвиження Хреста Господнього цікавість потягла її до храму, проте незнана сила не дозволила їй переступити поріг церкви. Настрашена, вона звернулася з молитвою до Пресвятої Богородиці, вимолила Її допомогу і віддалилася до Йорданської пустелі — молитися про відпущення своїх гріхів. Сімнадцять років вона замолювала свої неподобства, спокушувалася спогадами, спокусами в думках та нападами злих духів. Три хлібини, що чудесно живили її усі ці роки, закінчилися, одяг зітлів, але сила Божа не залишила грішницю, котра розкаялася. Повне усамітнення, молитва, піст, сльози, терпіння негараздів і бід перетворили її у праведницю. Сорок вісім років жила вона в пустелі і померла близько 421 року.

Головна народна прикмета на сьогодні така: якщо цього дня повінь, то вродить густа трава; коли не прошумлять талі води, то літо буде холодне й дощове. У деяких регіонах України, як на півдні, так і на заході, повінь вже давно настала, тож сподіваємось на високі густі трави, а не на холодне дощове літо – досить нам і холодної цьогорічної весни – непривітної та затяжної.

Іменинники сьогодні Марія, Єфим, Макар.

Перше фото – Олександра Шуміліна.

Читайте також: Відомий синоптик пообіцяла на вихідні гарну погоду

 

919 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4