Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

13 червня – апостола від 70-ти Єрма

Iнше, Культура, ПУБЛІКАЦІЇ 13.06.2018

 

Сьогодні Єрма-розпрягальника; на Єрма розпрягай коня і слухай зозулю.

Сьогодні Церква згадує апостола від 70-ти Єрма, мученика Єрмія, а також вшановує ікону Божої Матері, яку називають «Непорушною стіною», пише Укрінформ.

Цей образ Богородиці є одним із найшанованіших у народі. Головним храмом ікони «Непорушна стіна» завжди був Софійський собор у Києві. Образ Божої Матері Оранти у повний зріст із піднятими вгору руками під склепінням горнього місця головного вівтаря Софії Київської відомий всім. Цариця Небесна зображена на золотому тлі й стоїть на золотому чотирикутному камені. Багато хто з вірян упевнений, що допоки цілим є це мозаїчне зображення Богородиці – Києву ніщо не загрожує.

Щодо апостола Єрма, то він жив наприкінці І століття. Був багатим римським громадянином грецького походження. Мав сім’ю, втім шлюб не був щасливим – дружина була злою й язикатою, а сини – мажорами, що тільки й знали як тринькати батьківські гроші. Невдовзі, втративши і багатство, і сім’ю, Єрма став ревним християнином. Він проповідував християнство, зазнав гонінь, але відійшов до Бога у мирі.

В народі цей день називали Єремеєм-розпрягальником. 14 травня, на Єремія-Сіяча розпочиналася сівба, а на Єремія-Розпрягальника остаточно закінчувалася. Тому й казали: «Єремій сівбу починає, Єремій і закінчує»; «Розпрягальник – сівбі край, коня розпрягай!»

Дослухалися до зозулі: якщо вона багато кує – на гожу погоду, коли ж мовчить – на негоду.

Іменинники сьогодні Єремій, Борис і Микола.

Перше фото – Олександра Шуміліна.

Читайте також: А ви вже розрекламували свій бізнес?

 

953 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4