Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

10 способів посилити інтелект дитини – поради вчених

НОВИНИ, Освіта 10.05.2018

Боротися за більш високі інтелектуальні показники вашої дитини ніколи не пізно. Ось що говорить наука про те, як можна допомогти малюкам і підліткам стати ще розумнішими.

  1. Уроки музики

Все дуже просто: наукові дослідження, проведені ще на початку 2000-х років, показують, що порівняно з дітьми з контрольних груп, діти, які вчилися грати на музичних інструментах, демонстрували вищі показники по всій шкалі IQ. Насправді музична освіта допомагає всім: від малюків до дорослих. Учні та студенти підвищують свою успішність, а бабусі й дідусі, які брали учать в дослідженні, навіть продемонстрували уповільнення процесів старіння.

  1. Міф про дурних спортсменів

Звичайно, спортсмени проводять значно більше часу на стадіоні, ніж у бібліотеці. Ви ж дбаєте про те, щоб ваша дитина приділяла увагу спорту та навчанню однаково? Хороша фізична форма підсилює здібності до навчання. Після фізичних вправ люди засвоюють нові слова на 20% швидше. У 2007 році група німецьких учених встановила, що учасники експерименту засвоювали нові терміни на 20% швидше після фізичних навантажень, ніж до них. За 3 місяці режиму тренувань кровообіг в тій частині мозку, яка відповідає за пам’ять і навчання, посилився на 30%.

  1. Не читайте дітям – читайте разом з ними!

Ваша дитина вчиться читати? Нехай вона не просто дивиться на ілюстрації, поки ви читаєте: звертайте її увагу на слова. Канадські психологи з’ясували, що навички читання у дітей покращуються, якщо батьки читають книгу з ними разом. Таке читання сприяє формуванню ранньої грамотності навіть у дітей з труднощами розвитку,- розповідають на сайті ВСЛ.

  1. Недолік сну – зло!

По Бронсон і Ешлі Меррімен, автори бестселера «Шокуюче виховання», стверджують, що регулярне недосипання 1 години для шестикласника означає знизити свої розумові здібності до рівня четвертокласника. Автори встановили залежність середньої оцінки від середньої кількості часу сну. Участь у дослідженні взяло 3000 учнів Род-Айленду. Підлітки, які в середньому отримували «відмінно», спали на п’ятнадцять хвилин більше, ніж ті діти, що отримували оцінку «добре». Ті, у свою чергу, спали в середньому на п’ятнадцять хвилин більше, ніж «трієчники» і так далі. Кожна чверть години сну має величезне значення!

  1. IQ не так важливе, якщо немає самодисципліни

Рівень самодисципліни більше гарантує успіх у житті, ніж IQ, – стверджує Чарльз Дахігг у своїй книзі «Сила звички: що і навіщо ми робимо в нашому житті і бізнесі». Десятки наукових досліджень встановили, що сила волі – єдиний визначальний фактор досягнення успіху. Учні з більшою силою волі показували кращу успішність і могли обирати кращий навчальний заклад для здобуття професійних знань. Вони пропускали менше занять, менше дивилися телевізор і більше приділяли часу домашнім завданням. «Дисципліновані підлітки перевершують у навчанні своїх більш імпульсивних однолітків з усіх предметів. Дисципліна обумовлює успіх більше, ніж просто високий показник IQ» – вважають вчені. Отже, старанність і завзятість – ось від чого залежать оцінки. У своєму бестселері «Як діти досягають успіху» Пол Таф пише про те, що старанність – найкращий індикатор успішного працевлаштування. Крім того, як показують його спостереження, старанні люди краще вчаться, чинять менше злочинів, довше перебувають у шлюбі. Вони  живуть довше, і не тільки тому що менше курять і п’ють, у них ще й менший ризик інсульту, гіпертонії і розвитку хвороби Альцгеймера. Яка дитина найчастіше досягає успіху? Наполеглива дитина. При цьому дослідник визначає завзятість як наполегливість і натхнення.

  1. Навчання – активний процес

Вчені з’ясували, що більшість так званих «розвивальних» мультиків і програм не лише не дають жодного ефекту, але й часто шкодять дитині. Так говорить дослідження, яке провів автор книги «Правила мозку» Джон Медіна: за кожну годину, проведену за переглядом «розвивальних» мультиків, діти віком від 17 до 24 місяців відстають від «нерозвинених» однолітків в розумінні 6-8 слів. Справжнє навчання не може бути пасивним процесом. Крім того, наш мозок влаштований так, щоб вчитися в процесі діяльності, а не пасивно сприймати інформацію. Як у «правилі двох третин»: щоб вивчити вірш, краще 30% відведеного часу читати його, а дві третини повторювати, щоб запам’ятати.

  1. Задоволення може приносити користь, якщо його отримувати в потрібний момент

Звичайно ж, краще було б, якби діти завжди і скрізь їли тільки здорову їжу. «Wall Street Journal» надрукував результати дослідження про залежність між харчуванням учнів та їхньою успішністю. Всі знають, що в день контрольної чи іспиту потрібно як слід поснідати їжею, що повільно перетравлюється і містить багато вуглеводів та клітковини, наприклад, вівсянкою. Але й те, що дитина їсть увесь тиждень до контрольної, також має значення. Шістнадцять студентів коледжу взяли участь в експерименті з вимірювання рівня уваги і швидкості мислення. Учасники п’ять днів їли жирну, бідну на вуглеводи їжу: м’ясо, яйця, сири і вершки, однак після такої дієти всі їхні показники значно впали. Водночас є винятки. Діти не завжди їдять тільки здорову їжу, і це не так страшно як здається, адже солодощі прискорюють мозкову діяльність. Проблема тільки в тому, що зазвичай солодощі їдять в невідповідний момент (ігри, вечірній час перед сном). Тому якщо вже ви дозволяєте дитині з’їсти шоколадку або випити колу, нехай це буде під час занять, а не під час відпочинку.

  1. Успішні діти – це щасливі діти

Немає сумнівів у тому, що щасливі люди більш успішні, ніж нещасливі: вони мають престижнішу роботу, отримують більшу зарплату, частіше одружуються, а в шлюбі живуть довго і щасливо. Як же виховати щасливу дитину? Постарайтеся спершу стати щасливими батьками!

  1. Дружба з хорошою компанією однолітків

Гени батьків мають великий вплив на дитину. А от методи виховання – значно менше. Малколм Гладуелл у книзі «Переломний момент», розповідає як у ході експерименту він дійшов висновку, що у 16-річних дітей з їхніми біологічними батьками проявляється схожість у розумових здібностях і схильностях. Якщо йдеться про всиновлених дітей, результати виглядають дивно: розумові здібності і схильності у дітей зовсім не схожі на риси їхніх названих батьків, хоча ж саме ці люди їх виховували, годували, одягали, вчили, любили та читали їм 16 років поспіль! Що ж сильніше впливає на формування поведінки у дітей? Група їхніх однолітків-друзів. Зазвичай ми думаємо про шкоду «поганої компанії», але варто замислитися про користь «хорошої компанії». Жити в хорошому районі, ходити в гарну школу та дружити з хорошими хлопчиками і дівчатками – ось що може визначити життєвий успіх вашої дитини.

  1. Віра в дітей

Артур Арон, відомий соціальний психолог наводить такі результати експерименту: перед тим, як нові вчителі приходили працювати в певні класи, експериментатор повідомляв їм, що, наприклад, Вася К., Свєта Ч. і Таня Г. – дуже талановиті діти. Насправді прізвища вибиралися експериментатором навмання. Але дивно, що до кінця року Вася К., Свєта Ч. і Таня Г. дійсно значно піднімали свої показники у навчанні, адже вчителі ставилися до них як до талановитих, багатообіцяючих учнів! Всі діти, названі «талановитими» на початку експерименту, наприкінці року підвищили IQ на 10 пунктів.

Наостанок нагадаємо: інтелект – це ще не все. Без совісті й співпереживання навіть дуже розумні люди можуть стати монстрами. Як казав колись знаменитий сатирик Патрік О`Рурк: «Рідко коли інтелігент затіє бійку в барі. Зате водневі бомби роблять вже точно не дурні».

Читайте також: Не проґавте! Звітний концерт Первомайської ДМШ№1

920 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4