Ласкаво просимо, відвідувач! [ Реєстрація | Вхід

16 грудня – день Івана Мовчальника. Не базікаймо, а думаймо

ПУБЛІКАЦІЇ, Суспільство 16.12.2017

У цей день намагалися не тільки менше говорити, але й менше писати.

16 грудня вшановується пам’ять Івана Мовчальника, пише Depo.

 

Переказ свідчить, що ще в дитячому віці він став вивчати Святе писання і навчився молитися Богу. Коли батьки Івана померли, то весь свій спадок він роздав нужденним і зробив пожертвування на будівництво храмів. Сам же він пішов у монастир, де прожив близько 10 років до тих пір, поки не був призначений єпископом Колонійскої церкви. Зовсім скоро Іоанн починає перейматися тим, що уряд втручається в духовні справи. Він приймає рішення залишити свій пост і їде в Єрусалим, де стає звичайним послушником в лаврі Преподобного Сави. Там Іван приймає обітницю мовчання і після цього через деякий час навіть селиться в пустелі, де живе в самоті дев’ять років, харчуючись одними травами. Відомо, що все-таки ігумен Сава умовив Івана повернутися в обитель, і там преподобний провів 66 років. Отримавши від Бога цілительський дар, Іван день і ніч допомагав хворим людям, зцілюючи їх силою молитви.

Сьогодні головною є приказка: “Мовчання – золото». У народі вірили, що той, хто буде небагатослівним у цей день, обов’язково зустріне свою удачу в найближчим часом.

Отже, словом цього дня не зловживали. Могли вранці постояти перед іконою Івана Мовчальника, молячись не вголос. Вірили, що мовчання позбавить людину від негараздів і поневірянь. Також попереджали, що нечиста сила в цей день вкрасти голос може, і саме тому варто мовчати.

Належало якомога менше базікати, розповідати про себе, щоб уникнути дурниць і чуток, і ні в якому разі не давати обіцянок. Говорили: “Іван мовчить, добра чутка справу ростить”. Люди побоювалися “виносити сміття з хати”. Вважалося, що той, хто виконає цей заповіт, буде весь рік красномовний і силою слова зможе вирішувати конфлікти і мирити посварилися.

Прикмети 16 грудня:

Вірними синоптиками, особливо для прогнозу на найближчий час, є тварини.

Кішка в грубку – холоднеча на двір; кішка клубком – на мороз. І чекайте морозу, якщо кішка під час сну закриває лапкою мордочку.

Кішка лягає на підлогу, міцно спить; лежить посеред кімнати, відкинувши хвіст; лежить животом догори; сідає на підвіконня і дивиться у вікно — до потепління.

А якщо кішка шкребе підлогу, то буде хуртовина.

Читайте також: Маленький Саша. Стало известно, кто нарисован на банке Первомайской сгущенки

  

1467 всього переглядів, 1 сьогодні

  

Партнери

Залишити відгук

Ви повинні увійти щоб залишити коментар.

Ми у соцiальних мережах

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Ad 1
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4